aku.kami.semua;-)

we share coz we care.....

Pages

at 1:36 AM Posted by IzmanaGB 0 Comments

Hari rabu yang lepas,aku attend satu tuisyen kelas..atas kesedaran sendiri sebab dah tau sendiri tak pandai for certain subjects.Kelas start pukul 11.30 pagi dan berakhir pukul 2.30 petang.Non-stop tu..huu..Tapi sebenarnya bukan nak cerita pasal kelas tu atau terjumpa klon Mr. Ong(manyak serupa!!) tapi nak cakap pasal tajuk entri di atas.


Aku sampai ke pusat tuisyen tersebut pada pukul 11.15 pagi.Sementara tunggu kelas aku bermula,aku berkenalan dengan beberapa classmate yang turut menunggu kelas yang sama.Salah seorang tu namanya Aida.Form 4 jugak.Dia bersekolah di sebuah sekolah agama di Pahang.Kami pun berbual.Tiba-tiba Aida pun bertanya,


"Dulu awak pmr,dapat berapa 'A'?"


"Oo..alhamdulillah.Saya dapat straight 'A's..awak?"


Dia hanya tersenyum."Oo..mesti awak calon-calon clever kan?".
Aku tersentak sedikit,"Eh, tak de lah,saya biasa-biasa je.Tak pandai mana pun."Hmm..isu-isu macam ni lah yang buatkan aku malas nak cakap aku bersekolah kat mana.Nampak sangat sesiapa yang mendapat keputusan exam yang cemerlang dipandang tinggi.Perlu ke berfikiran macam tu?Tak semestinya golongan-golongan yang tak mampu nak capai result yang bagus tak ada kelebihan.Sekarang ni,nampak sangat gred yang cemerlang dijadikan ukuran untuk status.(sorry ye,bukannya status kat FB)Sampaikan sesetengah pelajar bagaikan 'terpaksa' untuk belajar.


Berbalik pada perbualan kami tadi,Aida pun cakaplah yang dia hanya mampu mendapat gred 'E' untuk subjek mathematics.Aku pun cakap kat dia walaupun untuk pmr aku dapat 8A,tapi hakikatnya aku dapat  gred 'G' untuk subjek add math semasa final exam tahun ni...walaupun aku berjaya mendapat 'A' untuk subjek-subjek yag lain.Maknanya setiap orang ada kelebihan sendiri,berbeza antara satu sama lain.Mungkin si Aida tadi ada kelebihan yang aku dan orang lain tak mampu nak capai.



Flashback semula..a few months sebelum pmr,aku diberi 'hadiah'.'Special punya..'.'Hadiah'nya adalah camp 2H1M untuk pmr candidates.Tak boleh cakap 'TAK NAK' sebab mak aku dah daftarkan aku.Nak tak nak kenala jugak pergi.


Ok,fine..aku pun pergi.Camp tu tak adalah teruk mana.Tak adalah kena belajar 24 jam.Kawan baru pun ramai.Okla tu.


Adalah satu masa tu,kami semua diberi kertas yang mengatakan tentang target gred yang mungkin kami dapat dalam pmr.Aku pun targetla semua 'A'.(walau tak mampu pun kenala jugak target macam tu..)Habis je aku tulis apa yang patut ditulis,aku pun jenguk-jengukla target kawan-kawan baru aku ni..


Ada yang target semua 'A'..'B'..Okla tu kan.tiba-tiba je aku ternampak 'C' dan 'D' untuk subjek science dan math.
"Eh,kenapa targert 'C'?",aku pun tanyala.huu,direct betul aku tanya."Dah tu,tu je yang kita orang mampu..",si owner kertas pun balas.


Mak aku,sebagai bekas guru add math dan prinsip akaun..(sekarang bekerja di sebuah syarikat)akui bahawa tak semestinya yang paling pandai tu yang paling bagus.Mak aku mengajar di kelas A,C,E.Dia sendiri mengakui yang para pelajar di kelas A memang 'cepi' tapi para pelajar di kelas 'E'la yang paling baik.Walaupun mereka takla sepandai kelas 'A' tapi mereka lebih cemerlang dalam ko-kurikulum dan sukan.Sebut je sukan apa,diaorangla yang jadi wakil sekolah.


Nampak sangat yang mereka berjaya dalam bidang masing-masing walaupun mentaliti masyarakat kita selalu nampak pelajar di kelas 'A' lebih berjaya.Hakikatnya  sama.Kurniaan atau paksaan?Itu boleh kita usaha,selebihnya..sendiri mau fikirla.




by Aina


















Reactions: 

Alriiiiight, another notice!

Icons are being added; so far, only Aina's is truly done. Izyan and yours truly's icons are to be completed, for now they are drafts lurking in my computer's hard drive....
So...
To Aina: Hope you like it! Heh...
To Izyan: Sorry yours isn't done yet, I've been a little busy! And PS: Terernye memasak ala2 Ratattouile! XD
To everyone else: Stay posted! ;)

Reactions: 

Persoalan nie memang selalu diketengahkan oleh ramai pihak kalau kita sedar pun.....but then it is always for kids.....But,what about teenagers or maybe adults? The 'cerite' starts like this....
I was eating my dinner wif my family...that night, I was the chef, main tibai je masok ape ramuan dan segale rempah ratus........berbekalkan naluri dan deria yang telah dikurniakan... suddenly jadilah lauk.....
bile dah serve, memang 1 family enjoy,,, they all kate sedap......haha...memang manusia, bile dah dipuji, mulelah kembang semangkuk....
Then, tibelah persoalan nyer....my dad said...
"Alah, Kakda nie bukannyer terror masak pown...ni sebab belajar dari citer 'tikus' tu lah kan???" Get it, the 'TIKUS' is actually from the story "Rattatoille"....
Hurm,,,memang pown actually....haha
Nah, now we see that cartoon actually can teach us a lot of stuff ...(like me, cooking :D) memang selalu reasons yang diberi selalunyer, lalai, tak munasabah dll, but kite kene ade motivation dirilah nk belajar dari ape yang kite lihat.....always positive...
and nak belajar tu,, belajar yang baik je lahh...yang boleh membawa kepada kesenangan di dunia dan di akhirat....Insyaallah....
Tak memasal.....kesimpulannyer...PIKIR-PIKIRLAH SENDIRI......

P/S: For Aina and Mai,, nasik pown pass ea....LOL

Reactions: 
at 1:24 AM Posted by IzmanaGB 0 Comments

Adakah ini suratan atau takdir?
Aku sering kali terlepas berada di saat engkau hadir.....
Aku tahu, jarak dan tempat yang berbeza telah memisahkan kita....
Aku mahu engkau tahu,
bahawa hatiku berdegup kencang tatkala melihat wajahmu,
mendengar suaramu sudah cukup membuatkan aku terkesima, 
mengelamun jauh memikirkan,
bilakah suara itu akan menjadi milikku?
Oh S,
sekiranya engkau ada di sampingku, akan kuluahkan segala perasaan dan isi hatiku padamu.....
Biarpun aku sebenarnya baru mengenalimu,
Aku akan cuba sedaya upaya untuk terus menjadi peminatmu, meskipun dalam diam, 
Engkaulah satu-satunya  'S' yang aku minati,,,
Super Junior
,,,,FIGHTING!!!



P/S: LOL :-)

Reactions: 

So.. I know everyone's noticing that the blog's layout is changing quite frequently now... The current theme came from Pimp My Profile and it's gonna serve as an experimental template for further changes that I'll be adding later, so sorry if it's a little bare for now..

Just to tell everyone reading this that things are going to keep changing for a while until we settle with something we all like.

Yours Truly,
HikariNaito

Reactions: 

So my family just got a new Wii Balance Board, see?
And now everyone's using it for a certain (sometimes) mundane activity that is necessary in life, yet rarely done by a majority of people: EXERCISE.
Yes, the new object so closely resembling a white, high-tech plank has managed to pique the interest of my entire family, including my little sisters, who don't really weigh enough to be detected by the sensors, but go ahead and jump on it anyway.
It (the box anyway) came from Korea, complete with Korean instructions, as well as a Chinese Wii Fit Plus game. Hooray for Asians!


Also got Final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers and Metroid: Other M games for the Wii!


So, besides the board and the games, me n' my family haven't been doing much.


Don't forget to check out my dad's Youtube channel (meorwz) for new vids!

Reactions: 
at 7:54 PM Posted by IzmanaGB 1 Comment

Automatic by Tokio Hotel

Automatic

(Automatic,automatic,automatic)

Atomatic

(Automatic,automatic, automatic)

You're automatic

and your heart like an engine,

I die with every beat,

You're automatic 

and your voice is electric,

why do i still believe?

It's automatic

Every word in your letter

A lie that make me bleed

It's automatic when you say things get better

but they never..

There's no real love in you

There's no real love in you

There's no real love in you

Why do i keep loving you

It's automatic counting car on the cross road

They come and go like you

It's automatic 

watching faces i don't know

Erase the face of you

It's automatic

Systematic

So traumatic

You're automatic

There's no real love in you

There's no real love in you

There's no real love in you

Why do i keep loving you?

Each step you make

Each breath you take

Your heard, your soul

Remote controlled

This life is so sick

You're automatic to me

Dedicated to someone related wif my life.......19, gud luck wif your LIFE......

 

Reactions: 
at 6:31 PM Posted by IzmanaGB 0 Comments

 Assalamualikum,

      Hari nie tibe2 rase macam nk bkak citer pasal Lab Bio skolah kiter,,,,(dpt idea mase tgh edit gamba).
Hurm,, secare jujurnyer,,,slame nih slalu lah jugak ushar lab bio tue,, tapi takderlah enjoy sangat sebab banyak sangat barang lama....bak kate cikgu kite yang tak perlu disebutkan nama,,"the item maa,, ade before u all lahir ..." mcm tu lah kowt( sbb x ingt sgt ape dier ckp tapi maksudnyer begini...)...
     Selaku ahli kelas 4 F,, yang telah ditempatkan untuk berhibernasi di situ,,selalunyer tabiat kiteorng ialah berusaha sedaya upaya untuk menahan bosan dan mengantuk....bukan x beri tumpuan waktu cikgu ajar,,,but bosan....antare cari untuk menghilangkan bosan ialah dengan care menyeludup segale keperluan hidup untuk trus kekal segar dari mule kelas hinggalah tamat....Tu belum lagi campur dengan kelas2 lain....Fuhh lagi hebat perjuangan kitorng ditambah lagi dengan suhu yang meningkat di dalam sebuah lab bio tersebut akibat populasi pelajar yang bertambah......
      Nak dijadikan citer, before the end of school, teacher ader suruh we all "operate the toad".Malam before the big day, my group pegi lah tangkap the katak...haha...lawak sungguh bagi orang yang x terror sangat ngan binatang nih sebab fobia terlampau...sob2...berbekalkan moto hidup group (Syera yg bwat) alang2 menceluk pekasam biar busuk trus satu badan....redah je lah....biarlah sport sandel yang aku cilok entah saper punyer putus...asalkan group kitoreng dapat lah jugak katak nk di operate....
     Esoknyer, setelah puas berposing ngan Mr. Katak, kami diminte menghantar beliau ke Lab bio untuk disimpan di sana....buat pertama kalinya...kelas kitorang excited nk pegi lab bio akibat penangan experiment ni....seperti yang telah dijangkakan.... after recess memang kelas dah kosong sebab semua dah pecut pegi lab bio (lagi satu alsan ialah kerana kelas akan berkongsi dengan budak kelas S)
Experiment ni memang best,, the best daripada semuer experiment yang we all penah bwat kowt....but then, after a while, baru diri ini perasan yang sebuah friendship bond telah menjadi lebih erat di dalam lab bio ni....sebab nyer, semua orang happy (for sure) and sedia berkongsi ilmu and pengalaman bersame....kesimpulannyer, lab bio ni takderlah teruk sangat pown, but if we have the will, there will be a way...tu lah kenangan yang paling manis kat lab bio for the year 2010, next year entah2 kene menetap kat situ terus lah kowt...

The Mad Lab Crew!!!!




By: Izyan....GB 



Reactions: 

 Sehari  sebelum umat Islam menyambut hari raya aidiladha yang lepas,emak saya memberitahu saya tentang e-mail yang baru diterimanya dari rakan sekerja.Ye la..,saya pun layan je la.Dengar,dengar dan dengar..ceritanya membuatkan saya sedikit terkejut.Rupa-rupanya e-mail yang baru diterimanya menceritakan tentang kisah yang berlaku terhadap seorang doktor.

Suatu hari,doktor tersebut telah menerima seorang wanita tua sebagai pesakitnya.Wanita tersebut bolehla dikategorikan berumur dalam lingkungan 70-an.Datang pula seorang diri..jalan pun terketar-ketar.

Doktor tersebut meninjau-ninjau di luar kliniknya.Sangkanya ada orang yang menghantar wanita tersebut..rupanya tiada..Doktor tersebut pun menghampiri pesakitnya,wanita tua itu.."Mak cik datang sini seorang diri je ke?"Wanita tersebut mengangguk perlahan..Doktor tersebut berkata lagi,"Mak cik datang sini naik bas."ringkas sahaja jawapan wanita tersebut.

Terkedu sebentar doktor itu..Jarak stesen bas dengan kliniknya boleh tahan jauh.Mak cik ni datang sini..jalan kaki je?Doktor tersebut tidak bertanya lagi.

Selepas rawatan,doktor tersebut bertanya lagi.."Mak cik nak balik nanti dengan apa?"

"Dengan bas"..

"Anak mak cik tak ambik mak cik ke?"

Wanita tersebut terdiam sebentar lantas berkata yang anaknya tidak mahu menghantarnya.Sangka doktor tersebut yang anak wanita tersebut busy..Korek punye korek,rupa-rupanya anaknya tidak berpuas hati terhadap pembahagian harta yang dibuat oleh wanita tersebut..katanya tidak adil.Dan anaknya tidak mahu menghantar ibunya ke klinik..Dibiar ibunya terkial-kial seorang diri.Kerana harta.

Lalu doktor ni pun dengan baik hatinya menghantar wanita tua tersebut pulang ke rumah..Wanita tua tersebut tinggal bersama anaknya.

Sampai sahaja di rumah wanita tersebut,doktor itu melihat elok sahaja si anak wanita tersebut sedang mencuci kereta..

Ye,tengah cuci kereta..

Doktor tersebut hanya mampu melihat.Si anak ada kereta tapi sanggup melihat ibunya yang tua mengambil bas untuk ke klinik..

Di mana rasa hormatnya sebagai anak terhadap ibunya?


 by Aina

Reactions: 
at 9:34 PM Posted by IzmanaGB 0 Comments

Hai,

aku.kami.semua...itu dah melambangkan apa yang bakal diperkatakan dalam blog ni..(haha..formalnye..)Cerita-cerita yang akan kami sampaikan akan berkisarkan tentang kehidupan kami di sekolah dan juga pengalaman hidup sendiri..untuk dikongsi bersama.

Semua orang ada pengalaman masing-masing cuma di blog ni,masing-masing ada pandangan sendiri..

Point of view masing-masingla maknenye..

Dan rasenye mai dengan izyan dah pun membebel serba sedikit tentang blog ni..
Jadi inilah..

AKU.KAMI.SEMUA

Reactions: 

MUHUAHAHA.


This is HikariNaito (hehee, Mai in real life) and I AM HERE. MUHUAHAHA.


So.... Izyan's said pretty much everything down there. We've been excited about this since before school ended!


Alright, so I'm in charge of graphics and design... sort of. I'm gonna be putting custom graphics on the blog.... soon. =P


To avoid confusion, blue is my text colour for posts by me (Mai).

Reactions: 

Greeting,,,
                  Salam, i'm so excited about this. This is our side project idea (Aina, Mai and of course me!). Setelah sekian mase menjalani hidup yang mencabar di dunia asrama yang penuh haru biru ni, we all agreed nk share dengan semua orang. It is interesting actually bcoz not all facing the same life, rite??
                  Other than that, we all akan jadikan blog ni as a page where we can express our ideas and feelings. That is why we named it Aku. Kami. Semua coz it will be written by each one of us. The story about kami and story about semua....get it?
                  Erm,, thats all for starting...Till we meet again!!!

Reactions: 

    About Me

    My Photo
    IzmanaGB
    kick off your shoes and lepak wif us...the bloggers are Mai (Hikari Naito), Aina and Izyan...three person many stories one world....haha...camner??
    View my complete profile

    Followers