aku.kami.semua;-)

we share coz we care.....

Pages

Dah 3 bulan tercampak kat Kelana Jaya for a short course,secara jujurnya aku tak de la belajar BI sangat sebab silibus City and Guilds for level aku lebih kurang je dengan level SPM tapi cukup membantula for enhancing speaking skills and confidence.



             The main thing yang banyak aku belajar kat sini adalah..hahaha.."managing self-financial".

Time study kat STF dulu memang jarang ada masalah pasal duit.Sentiasa je cukup,almaklumlah almost everything was sponsored by KPM,tinggal nak bukak buku and study je.Walaupun ko-op sekolah agak mengcekik jugakla harga barang-barang kat sana tapi harga tu reasonable lagi.Tapi bila buat short course kat ITU,aku ingat semua benda tetap sama macam kat sekolah dulu.Huhu..dan aku silap.


Aku pernah ada RM5 je kat dalam purse.Bukannya sehari dua tapi dua minggu!(Hmm..still amazed macam mana boleh survive sepanjang tu)Salah sendiri jugak sebab tak buat bajet time outing.2 minggu tu cukup mengajar aku even harga sehelai not RM1.Huu..berharga tuu.Sejak dari hari tu,time aku keluar untuk beli barang,mesti aku ingatkan diri sendiri untuk compare harga,compare produk yang ada dan berbaloi tak kalau aku keluarkan duit untuk beli barang tu.Lepas tu,baru aku sedar kat sesetengah tempat,harga barang boleh naik dua kali ganda!Dan biasanya kalau macam tu berlaku...

"Mak,harga buah tu naik 2 kali ganda banding kat JB.Mahal betul.."

"Banyak ke sikit dia letak?"

"Erm..dalam 6 biji,banding kat tempat lain..harga dia lagi murah and lagi banyak"

"Kalau nak,beli jela.."

Aku pun tengok purse..hahaha..tidak,tidak...huu..sedih betul.Baru aku faham duit tu apa dan betapa pentingnya.Satu hari tu,lecturer aku bagi task untuk come out with my own recipe.Sebab sebelumnya,kami sekelas kena buat sandwich tapi memandangkan semua tak prepare,so satu kelas buat sandwich yang sama.Bila dah sama tu,kitaorang kena buat lagi sekalila tapi lain-lain dari yang lain.So,petang sebelum hari presentation,kami pakat ramai-ramai pergi ke Giant untuk beli barang.Aku cadang nak buat mixed salad jadi kenala beli salad,mayonis segala bagai tu semua.Huh,cabaran betul.Petang tu,aku berjaya beli barang dengan bajet RM10.20..(semua bahan termurah atau bak kata Ben classmate aku,most economic yang aku boleh cari)Tapi salad tu..voila!Memang sedap..hehe


So,all in all..3 bulan yang lepas memang banyak mengajar aku untuk jadi manusia yang menghargai duit dan tak sewenang-wenangnya berbelanja.Hopefully berkekalanla..haha


Reactions: 
at 3:28 AM Posted by IzmanaGB 0 Comments

Salam. Sorry for leaving without  words for such a long period. Alhamdulillah, semua berjalan lancar sejak beberapa minggu yang lalu...( tak boleh nak cakap bulan sebab belum lama sangat...)
Okay, entry kali ni quite ....not very interesting to make people laugh or whatever you guys wanna say but i just want to share bout something which technically, troubled my life a lot.

DEPRESSION :
May be described as feeling sad, blue, unhappy, miserable, or down in the dumps. Most of us feel this way at one time or another for short periods.
True clinical depression is a mood disorder in which feelings of sadness, loss, anger, or frustration interfere with everyday life for weeks or longer.

Yup,it sounds not too serious till you put yourself in my shoes. Aku kene bende nih. Dah lama dah. Sejak dari sekolah lagi, tapi dulu tak lah serious sebab aku anggap waktu tuh aku stress. Kalau korang perasan, aku selalu bad mood or tak memasal nak marah orang, tak puas hati and kadang-kadang selalu tak nak join any conversation. Actually, aku tak nak bad mood aku tu spoiled kan mood orang lain.

Lately, bila dah keluar sekolah, penyakit nih menjadi-jadi. Aku tak tau nak share dengan sesiapa. My mom anggap I just being redicolous and talking nnsense. sebab tu lepascakap ngan mak aku, i will burst into tears caused nothing were solved. waktu awal tahun dulu, aku selalu lah call Aina, share about it. Then survey internet, search for cure. Try buat-buat busy. kemas rumah. Draw...(selalu keluar idea yang bombastic time tengah depress). So far, i thought it gonna works, memang lah rumah kemas, bilik bersih, family happy, but me? NOTHING. Still, i felt something is/was empty inside. Aku doa lah juga, hope Allah tenangkan hati, bagi petunjuk, hope jumpa apa masalah.....

Outside, I always be me. You can see there's time i was , streight forward,brave,tough,full spirited, cheerfull, crazy?...what ever. Deep inside, there's this dark side of me that slowly bring me backward, low self esteem and confidence. So guys, if you can help me, please, just tell me, if you don't, it's okay just to know what is going on with me. I glad to share, really memang blog ni tujuannya untuk share anything. I hope you guys , friends out there, janganlah terbawa-bawa stress tuh. cepat-cepat cool down.

We can never go UP without being DOWN .

Reactions: 

    About Me

    My Photo
    IzmanaGB
    kick off your shoes and lepak wif us...the bloggers are Mai (Hikari Naito), Aina and Izyan...three person many stories one world....haha...camner??
    View my complete profile

    Followers