aku.kami.semua;-)

we share coz we care.....

Pages



Assalamualaikum :)
 
 
Yup, it almost few hours left before we are going to leave 2012
Alhamdulillah, dalam setahun yang mempunyai 365 hari ni, Allah telah memberikan kesempatan buat Yan mengenali erti kehidupan . Selama ni kita berada di tampuk keselesaan tanpa kita sedar. But again
, "ketentuan Allah itu sangat cantik"
 
Yan redha dengan ketentuan ini. Bak kata orang putih...GO WITH THE FLOW.
Bermula dengan result SPM, then Allah takdirkan Yan gi UTM, jumpa kawan2...a bit drama happened here..huhu
Of coarse, after went to INTEC. There, a huge impact occured in my life. Mungkin time tu nak bwat preparation to oversea, so pemikiran lain sikit. I learnt to love ISLAM better than i had before. Yan bersyukur dapat kawan2 yang sangat perihati lagi penyayang. And at last, we all through the same life together in FRANCE!!
 
Sekarang, berpijak di bumi asing.....banyak dugaan dan cabaran. Namun mungkin berkat doa dan usaha semua orang, setakat ini kami pass. Alhamdulillah.
 
Dikurniakan lecturer yang awesomes...rakan2 yang boleh dianggap macam mak ayah kiteorng dalam kelas (sebab we all paling muda) segalanya berjalan lancar. Proses pembelajaran tidak terganggu langsung. Di sini juga Yan nampak kebesaran Allah...sebab although we are different in physical, but most of us comes with the same aim, TO GAIN KNOWLEDGE.
 
Kesimpulannya, setiap perkara yang berlaku dalam 2012 ni, mungkin akan sentiasa tersimpan dalam kotak memori dan andai sejarah itu berulang lagi, Insyaallah Yan akan lebih bersedia menghadapinya kerana pengalaman merupakan guru yang terbaik .
 
So, buat insan2 yang disayangi selalu di TANAH AIR,
 
saya,
 
 Izyan Syuhada Ishak menyusun 10 jari memohan ampun dan maaf atas segala kesilapan yang telah dilakukan dan semoga 2013 ini membawa lebih keberkatan dalam persaudaraan kita.
 
 
 
 
 
Salam sayang dari saya di bumi Besancon, France
 
 
 
 
classmates 2012
 
rakan-rakan yang sentiasa menyokong dalam menjalani liku2 kehidupam..may ourfrienship last till jannah. (farah, tiada dalam gambar)
 
 

Life is a long way journey......



Reactions: 


Lepas re-run Hot Guys Who Cook (2 episod sekaligus.homaigadd!!) dekat Diva tadi, tiba-tiba keluar iklan promo Downtown Abbey.Aku tak tertarik sangat pun dengan drama tu,tapi yang bestnya lagu time promo drama tu.lagu tu memang fuhh...






Ni lah Milos Karadaglic.tang yang milo tu je yang aku ingat,sebab tu aku boleh hafal nama dia.wakaka..oh ya,abaikan tango dance yang super seductive kat video ni.aku dengar lagu dia je.

Anyway,bagi aku lagu ni memang best dan disebabkan aku tak de la minat sangat lagu-lagu pop sekarang yang sedap didengar kat melodi je tapi bila teliti balik kat lirik,pergh..paham-paham sendiri je la.Sebab tu aku lagi suka dengar muzik macam ni.Instrumental.Tak pun orkestra.lagi fokus bila nak buat kerja or mungkin sebab aku dah ada music background yang genre macam ni agaknya.

Kadang-kadang kalau aku nak mentally torture roommate aku atau Hani yang suka bertandang ke bilik aku,aku pasangla lagu-lagu macam ni.

Lepas tu sure diaorang buat muka pelik ala-ala gaya macam aku pasang lagu orang asli. =.=

*kalau dengar lagu ni dekat Besancon,lagi feeling kot.pfftt..dedicate Yan.and dedicate to Mai yang memang pro main gitar

Reactions: 


Sebenarnya...dah lama aku rasa jealous dekat kakak-kakak senior aku.Ya,jealous atau dalam bahasa melayu, cemburu.Yang memang sure,aku memang jealous dekat senior-senior aku merangkap seniors aku jugak waktu dekat STF.Kak Liyana,mantan naib ketua pengawas and straight A's student.Sekarang cantik dengan bertudung labuh.Bukan tudung bawal yang kononnya tutup melitup aurat yang memang jadi trend dekat Malaysia ni tu ya,ini tudung labuh bidang 50.Kak Wardah,senior aku jugak kat sekolah dulu.Hmm..seingat aku dulu dia ahli PKBM (L) a.k.a kadet laut a.k.a PK.Nak jadi PK ni bukannya senang,kira tough gilala siapa yang masuk dan stay sampai grad.Kak Wardah ni pun straight A's jugak time SPM dulu.Sekarang,Kak Wardah ni ahli IPI,Ikatan Pelajar Islam kat KMS dengan Kak Liyana.Nampak tak bezanya tu?Kak Farzana,pengawas,staright A's student dan juga seorang STFian.Dia memang cantik,friendly..memang prefect yang perfect la.

Kenapa aku jealous?

Dulu time sekolah,kenal pun sebab memang senior..dan kebiasaannya aku memang tak rapat dengan senior.Sebab aku bukan kaki kipas mungkin.Tapi masuk je KMS,bila lihat dengan mata sendiri transformasi senior-senior aku ni.Masyaallah!Kak Wardah,Kak Farzana dengan Kak Liyana memang lain sangat-sangat.Serius,aku terkejut sebenarnya tengok dia orang masa mula-mula masuk KMS dulu.Cantik sangat dia orang bertudung labuh.Serius.Sungguh tak tipu.Bersihnya muka dia orang,dah lain daripada yang aku pernah kenal dulu.

Masa time nak daftar dulu,biasa la.Gaya STF la,selempang tudung.Muncung tudung kena sharp weh,gaya tradisi turun-temurun tu.Tapi bila dah masuk sana,semacam rasa malu pulak bila biarkan tudung berselempang tak menutup dada.Sekarang ni dah masuk dunia baru,fasa baru.Dulu sekelas dengan perempuan je,sekarang sekelas dengan lelaki perempuan.Kot ye pun dulu tiba-tiba datang angin malas nak pakai tudung,boleh je free hair melenggang ke kelas tapi sekarang dah tak boleh.Serius,aku rasa malu bila aku selempang tudung.Rasa macam tak pakai apa-apa padahal bertutup.

Bagi sesiapa yang membaca entri ni dan berjantina perempuan,pernah tak rasa macam tu?Bila mana kita ingat kita dah tutup aurat setutupnya padahal sebenarnya tak sempurna lagi.

So, sejak tu aku dah tak selempang dah.Aku tukar gaya tudung aku.Dari selempang ke butterfly.Korang taula butterfly tu gaya apa so aku tak payahla nak kena buat hijab tutorial pulak kat sini.pffftt..Tak pun bila aku malas sangat nak berpin bagai,aku biar lepas ke bawah je tudung aku.Confirm sesangat boleh tutup apa yang patut.Boleh jugak search kat google kalau tak tau tudung tu apa.Kalau tanya kat UAI pun lagi bagus.

Dulu pernah aku stop kat kedai buku,nak singgah kejap beli majalah.Iyalah,stop la kan kalau naik kereta.Dalam duk aku tengah tengok majalah-majalah yang ada kat situ,tiba-tiba je ada motor lalu..

"Peeewiitt!!!"

Mak aii,takkan Harimau Malaya turun main bola dekat sini kot sampai dengar bunyi wisel tak pasal.Aku pandang kiri,memang sah bukan Rajagopal yang tiup wisel tapi ada dua ekor (may i say "ekor"?) malaun yang tengah mebonceng motor,pandang tepat kat aku.Aku pandang lagi kiri kanan aku.Tak de orang lain..memang aku la yang kena ni.Tapi aku fikir lagi sekali,waktu tu bukannya aku berseluar jeans ketat ke apa ke,aku pakai baju kurung siap tudung lepas bawah lagi.Ayu gitu..ahakss.Tapi keayuanku bukanlah di tempat pertama yang aku fikir waktu tu.Tempat kedua mungkin.

Waktu tu aku rasa malu sebenarnya,nampak sangat even aku pakai baju kurung dengan tudung gaya macam tu,still ada lagi orang yang durjana merendah-rendahkan martabat keperempuanan aku ni.Nak middle finger ke apa??Ingat aku pakai macam ni,aku ni ala-ala gadis pingitan yang hanya mampu tersenyum malu ke?Tapi dari situ,aku sedar yang aku ada kurang lagi kat gaya aku.Tak cukup lagi syarat-syarat menutup aurat baju aku ni.Cuba kalau aku pakai baju kurung yang longgar sikit,dan tak bertabaruj,ada ke lelaki-lelaki yang tak bertamadun tu nak buat macam tu?

Dan sebelum tu,dah ada beberapa insiden yang lebih kurang sama...teguran dari-Nya,mungkin.

Alhamdulillah bila dah bertapa nak menghabiskan A-level dekat KMS ni,bukan ilmu dunia je aku dapat.Nak dapat peluang belajar ilmu agama tu banyak sangat.Tinggal nak dengan tak nak je.Antara nak melayan marathon movie dengan mendengar ceramah agama dekat surau.Antara nak bukak novel dengan surah Al-mulk je.Antara nak kuak lentang dengan selesa atas katil atau join solat jemaah kat surau.Serius surau KMS ni best,banyak pengisian yang super best antara waktu Maghrib dengan Isyak.Rugi gila la tak datang surau.

Dan sememangnya aku jealous bak hang dengan senior-senior aku tu.Aku nak berubah ke arah yang lebih baik,sekurang-kurangnya aku nak start dengan pakai tudung yang sepatutnya.Bagi yang sudi baca,doakan aku berjaya untuk berubah.

May Allah bless you as well.Amin

















Reactions: 


Setiap saat yang berlalu.
 Berlalu tanpa disedari betapa pentingnya waktu.
 Tatkala badan dibuai kelalaian duniawi.
Tanpa mengendahkan  ukhrawi yang pasti.
Aku tenggelam di saat itu.
Aku sesat di jalan berliku.
 Menyesali setiap langkah yang berlalu.
Digapai ia tiada guna.
 Kini tangisan luka merana mengisi jiwa.
Andai aku sedar dari dulu.
 Tidak akan ku sia-siakan waktu mudaku.
 Tatkala maut menanti ajal.
Tiada guna buat si gagal.

 


Pen Pilot di tangan yang menjadi peneman mencoret nota diletakkan disisi buku nota merah yang kini dipenuhi contengan yang bermakna. Mata yang kelihatan kuyu itu dialihkan dari skrin komputer  ACER 14 ” milik hakikinya. Badan nan lesu dek  bersandar di kerusi nan usang buat lantaran belajar di meja yang entah apa usianya, diregangkan bagi melancarkan peredaran darah. Penat…. Jam digital yang setia terpapar di muka komputer kesayangan menunjukkan jam 2 pagi. Masih awal untuk membawa diri ke alam mimpi selagi ilmu yang dipelajari belum cukup masak untuk difahami. Itulah kenyataan kehidupan seorang insan yang bergelar pelajar.

Alexander Daneesh.

Pelajar jurusan architecture. Rajin . Peramah. Bijak. Lengkap ciri-ciri nak dijadikan calon suami bagi gadis-gadis genit di sekeliling kota mahupun desa. Ditambah pula berdarah kacukan Turki-Perancis , memang tiada peluang lelaki lain nak ambil peluang mencairkan hati gadis sunti jika dia ada di tempat itu. Persis melihat sesuatu keajaiban apabila melihat wajahnya yang tampan itu berada di depan mata. Adakah begitu tampannya Nabi Yusof A.S...Wallahu ‘allam.

 

Namun begitu, bukan itu yang perlu dibanggakan buat empunya diri yang cukup sederhana orangnya.  Pernah dididik dalam keluarga atheis, dia seakan-akan goyah dalam pegangannya ketika itu. Kosong, jiwanya kosong, rapuh sekali pendirian diri umpama rapuhnya kaca yang dari silicon yang nipis, menanti masa untuk retak. Dia masih mencari . Ketenangan yang abadi. Kebahagiaan yang hakiki.... Maka bermulalah pengembaraan mencari erti hidup sejati.
 

 

Kedengaran muzik rancak memenuhi ruang yang sempit lagi melemaskan. Dipenuhi dengan manusia pelbagai gelagat. Ada yang menari meniru gaya artis entah dari tamadun mana, kadangkala membawa langkah tidak rupa manusia, apatah lagi haiwan . Si dara seronok di pangkuan si teruna, bermesra bagai  tiada istilah menjaga batas pergaulan dalam hidup mereka. Botol-botol berisi air kencing syaitan itu diteguk tanpa ragu-ragu, ditambah lagi selagi badan tidak rebah di kaki lima . Begitulah permandangan di sebuah kelab ternama di sebuah bandar metropolitan yang gah diterangi cahaya lampu-lampu neon yang digubah cantik membentuk pelbagai corak dan rupa, megah menerangi malam kota yang hidup.

Di suatu sudut, seorang anak muda merebahkan badannya yang sasa, dibelai manja gadis-gadis  yang mungkin seusianya, menikmati jiwa muda, katanya sementara masih ada. Inilah mungkin kehidupan yang dicari. Jauh dari kongkongan ibu bapa yang kolot. Tiada halangan melakukan sesuatu. Bebas.... Ungkapan yang ingin diluahkan mungkin hu..nikmatnya dunia orang muda....

“Alex honey, give me your time for me baby..tonight maybe......”

Manja. Gadis putih gebu itu diperhatikan.Susuk tubuh yang molek lagi mengiurkan itu seolah-olah membangkitkan  niatnya mahu menikmati detik-detik kelelakian sejati . Terdetik suatu perasaan yang membara. Tiada siapa yang dapat menghalang. Tambah mengharukan, rakan-rakan sekepala memberi dorongan menghasut . Maka terjadilah satu peristiwa, manusia tidak mengenal dosa. Janji kerana cinta dunia tercipta. Si gadis menggadai mahkota, si teruna sasa pandai bermain kata. Tiada guna juga rakan si durjana pemberi nasihat yang sia-sia.
 
 

 
             Peristiwa itu. Terimbas kembali dalam ingatan. Segera dilafaz kata untuk kembali kepadaNya. Dalam hati dia derita. Derita kerana mengenang ada satu bebanan sesalan tak tahu apa puncanya. Betapa dia jahil. Betapa dia kerdil dalam dunia. Dalam kehidupan yang berliku pasti ada rintangan. Dalam segala usaha menempuh rintangan dia terleka lalu sesat dalam perjalanan.

Kecewa. Itu sahaja yang terkata dalam jiwa. Ditoleh sebentar penglihatan ke arah hujung katil. Tersidai sehelai sejadah biru pemberian seorang sahabat dalam perjalanan mencari erti hidup. Sejadah itu diambil, dibawa ke dakapan. Sebak seketika lalu dibentangkan sejadah hadiah dengan kemas menghadap arah kiblat. Seketika berlalu, dia yang tadi sibuk bersama nota dan coretan yang bermakna berubah menjadi seorang pemuda yang tenang menikmati malam , menyampaikan kata cinta kepada Maha Pencipta. Tenggelam dalam doa munajat berisi keinsafan dan taubat.
 

 
Badai  kekusutan membawa diri meninggalkan permasalahan. Lari. Umpama kelemasan dalam lautan, berusahan mencari tempat untuk selamat agar kekal hidup. Begitulah keadaannya. Gadis yang termakan kata-kata indahnya mula menuntut janji yang kononnya akan dikota. Desakan kesusahan yang menimpa ditambah dengan prestasi akademik yang tidak dijaga merumitkan jiwa mudanya.

 Inikah kebebasan jika ini yang diterima?”

            Apabila akal tidak bersatu dengan hati maka manusia itu akan mati . Dalam teks psikologi, dia bukanlah mati dalam sudut tiada lagi roh dalam jasad tetapi umpama mayat hidup yang tidak berperasaan namun masih boleh melakukan pergerakan. Dia bersendirian menikmati keindahan alam . Dia yakin Tuhan itu wujud. Tetapi, melalui perspektif agama yang mana?

Kristian?”

Tuhan itu mempunyai anak? “

“Adakah wajar konsep trinity jika mahu digandingkan dengan Tuhan? “

“Bukankah Tuhan itu tunggal? “

Tidak! Terlalu rumit persoalan ini.

“Atau mungkin perlu disembah patung-patung sembahan itu jika benar itu Tuhan? Tetapi kenapa perlu manusia yang “menciptakan” Tuhan mereka  kemudian menyembahnya semula?

Konflik ah..kronik.

Termenung dia seketika. Cuba menjawab persoalan yang tidak terjawab. Kecetekan ilmu. Namun dia pasti alam yang indah ini tetap ada penciptanya. Ajaran lamanya tidak ditinggalkan begitu sahaja. Cuma segelintir pemahaman dalam agama itu yang tidak dapat diterima. Bukan sepenuhnya.
 


Ameer Hanif.

Sahabat sejati. Yang memberikan hadiah sejadah biru yang bermakna dalam hidupnya. Yang mengenalkan dia kepada agama indah. Agama yang menjadi Ad diin, cara hidup yang selayaknya diamalkan oleh umat manusia.

 Islam.

Menjawab setiap persoalan yang terbuku di hati sejak sekian lama. Melengkapi segala aspek kehidupan. Meyakinkan diri akan kewujudan tuhan yang selama ini menafikan.

Tenang. Nyaman.

 


“Salam. Are you in need of help brother?”

Sapaan lembut dan mesra pada waktu kusut itu mematikan seketika permasalahan yang menghantui. Mata yang dari tadi termenung jauh memandang entah apa kerana pandangannya itu lenyap dalam pemikiran sebentar tadi dibawa ke arah pemuda sederhana tinggi di hadapannya. Berkulit sawo matang, berkumis nipis kemas dengan sejemput janggut nan rapi bersama senyuman yang amat manis dipandang. Terletak di kepala pemuda itu sejenis topi yang pelik baginya. Setelah berbicara beberapa ayat bagi memperkenalkan diri, dia mula tertarik untuk mengenali dengan lebih dekat pemuda itu. Terasa lapang dada berbicara dengannya. Berasal dari Malaysia. Berbangsa melayu. Lebih menarik, beragama Islam. Topi pelik yang dilihatnya tadi dipanggil kopiah dalam bahasa mereka.

Di suatu sudut di bumi bertuah ini, mereka menjadi sahabat yang mesra dalam sekelip mata. Alam menjadi saksi. Ternyata pemuda itu mendengar dengan teliti setiap masalah yang dialaminya. Dia menjawab setiap persoalan yang terbuku di hati. Setiap hari pasti ada topik yang mereka bincangkan mengenai krisis diri yang dialami namun tetap dapat dijawab dengan pelbagai jawapan yang memuaskan disokong lagi dengan hujah-hujah yang diambil dari senaskhah buku yang dikatakan mukjizat nabi mereka, Al-Quran.

In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

 Praise be to Allah, the Cherisher and Sustainer of the worlds;Most Gracious and Most Merciful; Master of the Day of Judgement; Thee do we worship, and Thine aid we seek; show us the straight way; the way of those on whom Thou hast bestowed Thy Grace, those (portion) is not wrath, and who go not astray.

Al-Fatiha:1-7

Dia tertarik dengan ayat-ayat yang dikarang indah dalam Al-Quran. Dia sayu mendengarkan sahabatnya melagukan bacaan setiap ayat itu hinggakan gugur air mata yang jarang sekali akan gugur. Bergetar jiwa pemilik tubuh sasa yang dahulunya kaki betina, pembuat dosa durjana.

“show us the straight way...”

 

Sehelai sejadah biru dihadiahkan pada hari dia mengakui bahawa tiada tuhan selain Allah dan hanya Nabi Muhammad itu pesuruh Allah. Hari dia mengucapkan syahadah. Hari dia menemui ketenangan bersama Islam. Hanya kerana sepotong ayat itu, jiwanya kembali bertaut kepada jalan yang Esa. Ternyata, hidayah itu memang ada.

 

Sahabat itu. Kini tiada sudah di dunia. Menyahut seruan Ilahi. Nyawa diambil ketika melaksanakan tanggungjawab menjemput rakan-rakannya yang baru tiba dari Malaysia. Apakan daya, tiada siapa yang tahu bahawa keretanya akan ditimpa kemalangan. Dia menyaksikan sendiri di pagi hari keramat itu sahabatnya begitu ceria daripada biasa malah mengharapkan keampunan dari semua rakan-rakan termasuklah dia. Tidak dia tahu itulah tanda pengakhiran persahabatan mereka. Dia bersyukur dapat mengenali sahabat itu dan sempat berubah. Tuhan lebih menyayanginya. Begitu singkat Allah meminjamkannya kepada ku.

Kini sahabat itu turut mendidik dirinya satu pengajaran terakhir bahawa maut itu pasti dan maut tidak mengenal usia. Dia menangis gembira, bersyukur kerana Allah telah menemukan mereka. Meminjamkan kepadanya seorang sahabat yang setia mendengar suara hatinya.

Semoga Allah mempertemukan kita semula di syurgaNya

Pencarian yang dinanti ditemui. Pengembaraan di bumi bertuah membawanya menemui hakikat kebenaran yang hakiki. Membawanya mengenali  pemilik dunia yang abadi.

Semangatnya kembali kepada bilik yang kecil itu. Terasa segar setelah meluahkan rasa kepadaNya. Sejadah biru dilipat kemas. Diletakkan semula ke hujung katil.

 Sehelai kertas dari nota merahnya diambil. Pen Pilot yang telah lama dilepaskan dari genggaman diambil buat mencoret luahan perasaan. Perlahan-lahan ayat yang tulus dari hati dikarang dalam kertas sekeping itu. Dia tersenyum. Gembira mungkin.

 

 


Dari sahabat kepada sahabat

Duhai sahabat,
Sejadah ini menjadi saksi,
Tatkala aku menangis di malam hari,
Sejadah ini menjadi saksi,
Aku sujud kepada Ilahi,
Sejadah ini menjadi saksi,
Persahabatan kita kekal abadi…

Terima kasih sahabat, engkau membawa aku kembali ke jalanNya. Allah telah menemukan aku dalam pencarian ini. Semoga kita akan bertemu kembali.

 
Sahabat…damailah kamu di sisiNya.

Sahabatmu,

Iskandar
                                                            
 
P/S:
ini adalah percubaan pertama Yan dalam menghasilkan nukilan cerpen. Tidaklah seberapa hebat seperti penulis-penulis ternama yang lain tetapi sekadar cetusan idea yang terhasil dari penceritaan pengalaman mahupan dilalui sendiri oleh penulis. Tiada kaitan antara hidup atau yang mati, dan harap pembaca dapat memberikan atau berkongsi sedikit komen atau kata-kata yang dapat memperbaiki kelemahan yang ada. Insyaallah di setiap perkongsian ilmu pasti memberi impak yang positif dan semoga Allah memberkati kalian.
 
Till then, Assalamualaikum <3
 

Reactions: 

Assalamualaikum <3
 
Hehe, seyezly lame giler x blogging..almaklum busy sesgt *tgn ke dada mata ke atas*...
 
Alhamdulillah..based on Aina's "KEREPEK ENTRY" yup, i gonna fly off soon.
banyak giler bende yang terlepas nak tulis kat sini yang mmg hope giler dapat share ngn korang. Last post bout my life in UTM.
 
I am not going to talk bout my farewell now...coz insyaallah sempat lagi nak post pasal tuhhh...*dh entry post pon tajuk dier almost farewell kannnn :)* hehe
 
Life in INTEC...frankly speaking ....SWEET and full with unexpected suprises. Today you might be a nobody but maybe a next few day you'll become  a somebody. Here I got my friends from my old school and not to forget super2 old..*sekolah rendah je pown nk old sgt pown*tapi excited lah gak jumpe dowang. hehe
 
They are awesome. magnifique!! but of coz there are still lack of this and that, which still can be accepted coz nobody's perfect.
 
my classmates...*according to namelists :P* Mira, Zara, Yani, Farah, Syika and Kiki are wonderful though i was a bit dissapointed when i was placed in a class with 100% girls like in STF...but that was before i knew them!! Later on, they are like sisters to me. Luv u alls!!
 
Lecturers, so 1 MALAYSIA!!! Madame Das, she's Indian...Madame Lee sah..chinese...and our ustaz Rahman...yeah malay. :D
 
k2, stop ckp pasal bende luar dr diri. how bout me??
 
hihi.
 
Not much...act a lot!! tapi tetibe malu nak citer *sile tampar diri sendiri*
Kat sini, Yan rase agak matang dari dulu but i am still BRONT!! the way matang is like the way i think *mungkin* dress anyone??? ...
 
erm,,actually klu citer perubahan, mungkin x ketara bagi org yg dah lame kenal yan sebab mmg bile ngn korang Yan rase jadi perangai lame balik! So, Allah je lah yg tahu yan berubah tang mane yerk..
 
rite, after mambling so much *bukan ni pon yg yan nak mainkan* maaf
 
 jgn lah marahh..bace lagi eak <3


Tak sampai sebulan kot Yan nak tinggalkan Malaysia..It's hard to leave everything behind but yeah, this is my responsibility and i hope kalian dapat doakan perjalanan ini. Bukan untuk diri Yan but also for u guys. May our friendship last till Jannah. Insyaallah. Tiada persahabatan tanpa dugaan, tapi yang pasti dugaan yg datang kekal menjadi memori yang membuatkan kita tabah menjalani kehidupan. Ingat, susah senang bersama.if ada rezeki, kita akan berjumpa lagi. Thanks for always be there for me, helping me in each and every corner of difficulities we had before. cheer me up when i was down and having happiness in each moment we had. How greatfull i am to have these people around me :) till then, meet you in the next post. Au revoir!!

 
 


Reactions: 

Okayy...Izyan dah nak fly.Looks like it's going to be in less than a month that I'd probably set up a Skype account for myself.Khas untuk Yan yang akan berada di France tak lama lagi.hukhuk T_T




















Bab-bab buat akaun untuk social network ni sumpah aku malas nak buat.Yang ada sekarang ni pun sebab lepas banyak kali kena tanya dengan kawan-kawan.Kfine la..aku buat supaya "tak lost contact" bak kata diaorang tuu

Twitter : twitter aku haram jadah...bahasa tak bertapis langsung,iyalah nama pun twitter.Segala ayat yang aku rasa aku bakal di'condemn' kalau post kat fb,aku twit.It's twitter bambino!

Facebook : khas untuk stalk orang.hahaha..stalkering never gets boring

Tumblr : dah lama tak bukak.apa password pun dah lupa.

Whatsapp : ha,ni pun untuk...

and the list goes on...


tapi tak pe,once kau dah ada kat France nanti,aku buat akaun Skype k :)



kerepek yang aku tak jumpa raya tahun ni




#malamnifreesesangatsoiwantedtodropbyafewwordsheresincedalamatakbukakblog#
  ni untuk Izyan since dia dah lama tak tengok aku merepek ;)


           

Reactions: 





Dulu time kecik-kecik,aku memang suka buat biodata tak rasmi ni kat mana-mana page kosong yang aku jumpa.Buku latihan sekolahla,diarila,buku notala..bla bla..Memang dari kecik dah mind set untuk jadi seorang doktor.Dan dekat part cita-cita tu aku memang akan letak "doktor".heh,aku memang obses nak jadi doktor..dulu.


21 MAC 2012

Tarikh result SPM 2011 keluar..tarikh yang ramai peramal-peramal tak bertauliah duk teka,agak.Tarikh yang bila mana result yang keluar tu akan jadi a major turning point dalam hidup seseorang pelajar.Hari yang aku memang dah totally heartless pasal result.Point aku datang sekolah just untuk ambik slip and tangkap gambar je,(haha..yela tu)

Dalam tengah kawan-kawan aku yang lain(mak aku pun) berdebar-debar nak tunggu result keluar,aku duk snap gambar.Sumpah,memang rasa kosong time tu.Apa nak jadi,jadila..and result pun keluar.Alhamdulillah subjek yang aku memang target A aku dapat A.Overall result : OK.Grandiloquents yang lain dah sebak campur gembira dapat keputusan masing-masing.Great.Aku senyum n teruskan aktiviti aku meng'snap' gambar.


7 MEI 2012

Result UPU keluar.Aku dapat course yang aku letak sebagai pilihan pertama masa mohon dulu.UIA.Hoho..bakal student UIA la aku nampaknya.Tapi..still tak dapat apa-apa scholarship or pinjaman.Macam mana ni..

Dan lepas tu permohonan pinjaman boleh ubah MARA keluar..

Pinjaman boleh ubah??Dah tak de scholar ke?hmm..apply je la..

UIA ni..UIA tu..ok.semua dah settle.Tinggal nak daftar je 3 hari bulan nanti.Beli tu beli ni,masuk group CFSIIUM dekat FB..research tu,research ni..memang dah semangat UIA la.Nak-nak pulak dah terlampau boring kat rumah,tak buat apa-apa.Dah rindu nak bukak buku balik..


1 JUN 2012

                                                        TAHNIAH!!
                                         PERMOHONAN ANDA BERJAYA

Itu yang keluar bila aku check status permohonan kat website MARA...

Alamak..mana satu nak pergi ni??UIA=doc,MARA=lecturer/cikgu.Hmm..dua-dua ada saham dunia akhirat.Mana satu nak pergi??

Aku ada masa yang singkat je untuk decide nak pilih mana.

At the end,I chose MARA..

Hopefully apa yang aku dah decide ni memang betulla untuk aku.Aku tak strong subjek sciences walaupun aku science stream student sejak Form 1.So art-based course yang aku dapat dari MARA ni memang sesuailah untuk aku.Dan bila aku dah decide nak pergi MARA,memang aku takkan bergelar student UIA la,dan tak bergelar doktor yang aku dah memang obses time aku kecik.

Bila kawan-kawan aku yang lain dah masuk u and tanya aku pergi mana..Soalan typical,u mana course mana.Aku jawab jela "KMS.Tesl"

Tapi aku rasa Izyan lagi sadis kot experience dia..

"Masuk mana nanti"
"INTEC"
"Ouu,ambik chemical engineering ya?"

*krik2

"Tak,Tindikan French"

Izyan pernah cakap kat aku bila dia mention yang dia study kat Intec,mesti orang-orang yang bertanya tu akan respond nama-nama course yang gempak-gempak macam medic.eng,sc aktuari yada yada...sedangkan dia hanya ambik French kat sana.Padahal result si Izyan ni boleh je kalau dia nak apply course yang gempak-gempak tu.Inferior to another science students?maybe

Aku ingat lagi dulu kat sekolah..

Masa: Kelas ....
Lokasi: 5 JOVIAL

"Fadha,awak nak ambik apa kat U nanti?"..dan Fadha pun jawab Komunikasi Massa.
"Ha,Aina!Awak pulak?" tu dia dah seru-seru nama."Psikologi,cikgu"
"Psikologi??ouu you all ni semua science students,kenapa nak ambil bidang-bidang picisan macam tu..

Picisan cikgu?hmmmm...

Aku  rasa tak salah pun kalau science students nak further study ke bidang sastera.vice versa,,kalau nak study dan berjaya maintain score,tak ke rasa ohsem.hahaha

Apa-apa pun,semangat UIA aku dah beralih ke KMS!yeah,a level,here I come!



Half the time,when you feel scared,
The monster is actually just in your head
Not under your bed
Neither in the closet
If you can conquer your inner demons
You're already halfway pursuing your destiny's diamonds
[@] Hlovatesays

Reactions: 

Assalamualaikum!!!!! Yan's homey!!!! Walawey *hukhuk, x der motip XP*
Orite okay, dah lame gler org x bukak port kt sini, coz Aina dh slalu share citer beliau...
Firstly, I just came home from UTM...KL.... Why?????? *sad intonation*

Okay2. before I jump into the saddest part of this entry, I just wanna say

UTM IS SO AWESOME X3

Cerita bermula begini......

Like around in the middle of May, i got tawaran kemasukan ke Universiti Teknologi Malaysia Kampus Kuala Lumpur. Nampak jer title i was like....YEAYYYY!!!!!!.... Kursus Diploma Pengurusan Harta Tanah. Pilihan pertama seyh!!! My heart trembling like racing car *over*
Seriously, org memang nak gler masuk UTM, since i was a schoolgirl...

So, preparation was made. Mentally and physically of coarse. Teruja beb!! Haha, yang lawak tuh bile dah excited bebenar, I forgot to read about the attire for hari pendaftaran. 27th May 2012. Huhu, giler malu...dengan confident pakai jeans and kemeja...kononnyer nk nmpak smart but then...ececeyh....i saw the girls were wearing BAJU KURUNG!!!!! Seb baek dh prepare baju kurung hanged bebanyak dlm kereta...so, I buat magic lah.. okay, enough cerita yang agak memalukan ini ... ade detail but x nak citer....

Kiter skip the part saying BYE2 to Pa& Ma :)

First day, I was located at Kolej Kediaman Siswa Semarak. Awesome, dekat ngan kampus. Romemates...the glamorous NANI and gorgeous ZAHRAH. Kitorang memang kamcing kot. Awal2 tu jer yg shy2 cat. Few days later....voila!!!

Like entering school, sure2 ade orentation rite? Here, we called it Minggu Transformasi Mahasiswa. Amacam? Dengar ade gelabah? Haha, jadi transformer lah ak...x jadi dak sekolah lagi. Program ni berjalan selama 2 minggu and dibimbing oleh kakak2 and abang2 yang cun lagi awesome lah!! Hihi. 

Lot of activities, knowing so much new friends and learn so many new things throughout all those two weeks memang mencabar. Pengalaman seperti menjadi junior kat sekolah mengimbau kembali but x sehebat kehidupan di U. Alhamdulillah, x der masalah lah yg berlaku. everything were fun and enjoying. 

Kursus ape aku ambik??? Okay, Diploma Pengurusan Harta Tanah..DDPF :)  In my class, memang di- dominated by womans. Seyesly, perempuan 27, laki2...10 org jer??? Not saying that i was perli-ing or anything yang mengguriskan hati....just my thought. Mungkin the 10 will show their intelligent like there are 100 of them...insyaallah...yang penting guys must lead the lady okay? Chaiyok kengkawan!!!

Selain taklimat dan ceramah yang awesome sepanjang MTM nih, we were given a chance to watch PM rasmikan bangunan MJIIT yg gah lagi besar everytime aku bukak pintu sure nampak. Seronok lah gak...ader org dpt masuk TV...*no harm* 

Owh yer, first week gak ak dh melawat Jalan TAR *Nani's fav spot* . Pergghh, memang pokai lah ak dok situ, seb baek dah simpan siap2 duit..bwk pi sane just RM 50 jer. Terbaek lah kain2 tudung n segala bagai yg boleh dibeli. Murah seyh!!! Dok maen tangkap2 gambar jer yg ak pilih sbb jimat lagi free. pastu bluetooth jer..huhu...

Okay, rite in the second week...I got a text from my bezfriend...Aina...

"Yan!!! Congratz!!! Ko dpt MARA!!! 1/7 daftar!!!!"

Terbangak sudah ketika itu. X silap, waktu dpt text tu org just habis taklimat kat Dewan Besar.....My head spinning like gasing you know. it's a tough situation. I love both of them , but i don't know that i gonna choose between both. So i called my parents, to give me time to think.  Ak cter ngn roomates ak. time ni lagi susah. I could hardly see their face nor their eyes. So touching maa~
Lepas pikir dan pikir sampai demam... i chose to end my UTM and take MARA. Orang cakap, rezeki jangan ditolak. But then, i'm not leaving with empty hands. Ak habiskan gak MTM yang awesome nih. Seyezly, makin MTM nak habieh, makin ak rase sedih. Especially time meeting with PEHARTA, when i was chosen by Donald...huhu....to become the penolong..ayoh....mau tangkap leleh air mata seyh. But ak buat cool lagi macho *ceyh :P* ak try buat yang terbaik lah untuk budak2 DDPF batch ak before kaki ini melangkah pergi...enjoy lah gak become a somebody. Rase diappriciate *perasan* . 

Sepanjang dok UTM, ak rase aura ak cam laen jer. Huhu. I was fully spirited and excited nk buat ape2. Just part yang kene pegi dpan join Super Spontan je ak x excited sgt walaupun dh diberikan galakan oleh kengkawan sebab tu final day aku. Tapi x join gak, suke gelakkan orang jer. Sob2.Contoh aura excited ak ialah, talking kt mic...ckp psl masalah PTPTN...cuak habis. Then introducekan diri kat library...memang terbaik. Ak jarang diberi peluang untuk menceritakan pengalaman hidup depan orang ramai..tapi bile dah kasi chance..huhu. macam mirmo zibang ak gerak2. huhu

Kesimpulannyer... UTM memang AWESOME!!!! Thanks for giving me an opportunity to at least become a student there. Insyaallah, Yan x akan melupakan segala tunjuk ajar yang telah diberikan sepanjang di sana and make everyone proud. I love UTM...even dah jauh org pergi nanti, i sure that i always remember where i start it first.


Roomates yang awesome!! Zahrah, Yan, Nani


final nite with frenx in KSJ.. Che ah, Yan, Zahrah, Aida, Syaza, Jia


Abg Abu, pres PEHARTA..yg cool :)

So, a big thanks to of coz.... Allah, sebab menentukan berjalanan hidup hambaNya, moi parents lsebab bagi p UTM for the first place...if not x dpt peluang nih...UTM SPACE...KL..,, KREW members of MTM, jangan terase org letak gambar Abg Abu jer....but seyesly byk sgt gambar yang nak kene letak....jangan marah :) my friends, Nani, Zahrah, Jia, Syaza, Aida, Che Ah, Mc Ya...Ida...and so many more lah yg ak slalu hangout or bagi sengih pepagi bute everytime passed by...kire kawan lah tu. Mak Cik burger depan Selera Semarak...thanks layan kerenah kitorang yang selalu beli burger bebanyak..huhu...lagi????? Insyaallah, we'll meet again. UTM ngn INTEC x jauh kowt :D

Reactions: 

Boleh dikatakan hampir setiap hari jugakla aku check website eduloan mara,sama ada dah boleh log in untuk tengok surat tawaran penuh dari MARA tu ke tak..,dan setiap kali jugakla bila dah klik ke page tu,masih tak dapat-dapat jugak surat tu..




  So,dalam menunggu MARA,aku buat research tentang course yang aku bakal ambil kat KMS nanti,(eceh,,research gitu)

Kalau nak tengok secara overviewnya dari website KMS memang tak banyak sangat info bagi bakal Teslians untuk refer,just subjek-subjek yang akan diambil dan FAQ pasal keseluruhan course Tesl di KMS.So ada beberapa cara untuk tau dan buat mental preparation serba sedikit sebelum menjejakkan kaki ke KMS;

1)Call office KMS
2)Call/jumpa/im/twit pensyarah-pensyarah yang berkaitan dengan subjek-subjek dalam course Tesl.
3)Crash KMS and bercamping kat sana dalam 3 hari 2 malam(abaikan guard)
4)Random research on Google about Tesl
5)Blogwalking ke blog-blog yang memang diakui blogger-bloggernya adalah Teslians under MARA(ini bukan racist ya,hehe)

Out of 5 ideas 'kerepek' yang aku terfikir,yang nombor 4 tu aku dah buat tapi resultnya still samala.Tak banyak sangat yang dapat aku faham tentang Tesl so aku pun memulakan aktiviti blogwalking tu..dan hasilnya memang ohsem.Memang aku dapat apa yang aku nak tau tentang A-level Tesl di KMS.


1)bawangmerahsquared.blogspot.com
-Blog ni memang best nak dibaca.Sangat membantu,banyak info,.shows me what reality is when taking up Tesl

2)Milly's
-Ada banyak information yang boleh dijadikan rujukan,tauladan,peringatan,pengajaran..yada,yada tentang A-level Tesl

3)Nota Kehidupan
-Pandangan someone tentang someone(???!)haha,bagus..tak rugi pun kalau baca.a REAL REMINDER for us.

Ni antara blog-blog yang aku dapat tau..kalau ada,insyaAllah aku update,untuk peringatan dan rujukan diri sendiri dan kepada sesiapa yang sudi singgah kat blog nih :)



Pic yang keluar kat google image bila aku search pasal A-level,tak tau apa kena mengena dengan course ni.
*agaknya lepas kena psycho kat kms,jadi camni kot.kihkih.>.<
















Reactions: 

assalamualaikum!!!!

Okay2...yan punyer turn lak...*cish, Aina dh bgtau lak psal interbiew mara (buat2 buat muka)* Alhamdulillah, genap lah sudah 100 hari menganggur di rumah *kuar background lagu "AKU PENGANGGUR-SUDIRMAN"* :P
Haha, merapu sudah intro...

Okay, so far after SPM kuar...well mostly student lepasan SPM akan kelam kabut ...kalau x ready....nak pikir pasal future rite? Such as nak continue study kat mane...scholarship ape....sometimes...nak kerja terus pown ade...so, bersyukur sapa2 yg masih bernasib baik kerana dapat melanjutkan pelajaran tanpa perlu mengharungi pelbagai arus rintangan. Of coz...yang berjaya Yan nak ckp congratz and teruskan usaha mencapai impian :) Bagi yang kurang rezeki..*tak deserve cakap anda tidak berjaya kerana setiap yang berlaku ada HIKMAHNYA* teruskan langkah anda mencari jalan yang bakal mengindahkan kehidupan yang bakal mendatang.

So, what's up with the entry yo?!!!! 

Act, I want to share a piece of my thought today..(meaning in this entry lahhh). Being raised and well educated *ayat essay scholarship :P* in a boarding school made me fell so small after i came out to face the real world. kenapa?!!!! X ckup ker ape yg cikgu kasi??? nope, that's not the question...
Berhadapan dengan persekitaran yang sama setiap hari, berjumpa dengan orang yang sama dan sumtimes, mengikuti jadual yang almost sama menyebabkan Yan rasa hidup ketika itu amat mudah kerana semuanya tersedia di depan mata, and of coz hanya perlu meng-push diri sendiri untuk ikut kehidupan tersebut atau tidak. Jadi, pilihan ketika itu ialah

NAK / TAK NAK

Memang betul, pun. Ketika di asrama, mengikuti aktiviti di surau. Dalam hati, nak atau tidak. Escape prep, nak atau tidak. Practise...okay, mungkin tiada pilihan, but still sendiri2??? nak atau taknak.Menyedari hakikat ini, kadangkala akan terikut habit 'NAK SAENG' dengan kawan -kawan kita sendiri kerana kita yakin, tak seronok untuk melakukan perkara seorang diri ketika itu. Thus, by doing this, we might not realised that not all of us can stand on our own feet..(no offence juz a piece of thought)
Tatkala melangkah ke dunia sebenar, now everything is decided on our own. Well, of coz still depends on discussion with family and frenz, but after all...kita still akan buat dengan cara kita sendiri. Frenz are still around us but when it comes to facing the future like picking up jobs, going for interviews etc...everything is me, myself and i. 
Everyone is looking forward for their own life now. Kawan boleh jadi lawan tanpa kita sedari. Contohnya, opportunity untuk mendapatkan sponsorship mahupun universiti yang terbaik. Sebaik manapun kita dengan rakan kita, still, the greatest one will survive. X faham? Maksudnya di sini, walaupun kita mempunyai sahabat yang baik dengan kita, apabila berhadapan dengan peluang yang menawarkan tempat yang terhad, hanya orang yang cepat dan kuat sahaja yang akan dapat dan kita tak semestinya boleh selalu membandingkan diri kita dengan rakan kita. Hal ini kerana Kita adalah kita. setiap insan itu UNIK dari segi kelebihan mahupun kekurangan. Tak salah untuk bersaeng dan tak salah juga sekiranya kita memilih cara yang lain untuk bersaeng mahupun ia tidak akan seperti yang dijangka sekiranya itulah kemampuan yang kita ada. But again, fikir sedalam-dalamnya sebelum melakukan sesuatu tindakan okay?

Okay, about my future, Yan memilih untuk lari dari bidang sains mahupun berasal dari sekolah yang 100% sains tulen. Berkaitan dengan entry, I am not choosing this way because i am a coward, but i am just thinking that this is where my self belong and what i can do to achieve my success. Some said, "weyh, ko x rasa rugi ker? membazir jer ko blaja susah2, then ko nak amek kursus laen.."

Act, tak rugi pun. Kan Allah dah kata, ILMU ITU BOLEH DI DALAMI HINGGA KE LIANG LAHAD, so why not i learn something new?
Yes, i took language and management. not all my freinds are taking this as many of them are taking their path doing professional proffession...hey, mine also professionals :) (No offenced)
Another thing, don't under estimated things. yeah, this is the most important. Sometimes, kita x sedar yang kita selalu memandang rendah sesuatu perkara mahupun orang, tapi tanpa kita sedari, perkara tersebut di luar jangkaan kita.

KITA BERHAK MEMILIH TINDAKAN TETAPI KITA TIDAK BERHAK MEMILIH AKIBAT
*antara pesanan ibu yang akan ingat sampai bila2. THX :)*

 Berbalik pada tajuk entry, kesimpulannya everything is in our hand. Nak buat keputusan apa2 pun walaupun dengan discussion dari pelbagai pihak, yang akan menghadapinya juga adalah DIRI KITA SENDIRI kerana yangakan menghadapi adalah kita dan ALLAH yang akan menguruskan yang selebihnya :) Insyaallah

p/s: tolong doakan Yan dalam dilema nak pergi France untuk menjadi guru atau local untuk property management.

Reactions: 

Wokeyy..so last morning off I went to MARA office for the PILN interview.Aku sampai awal..dalam pukul 10 pagi (bersama mak terchenta) dan lepas tu kami pun dudukla kat tempat menunggu yang disediakan.Dalam duk tengah tengok orang lain daftar,mak aku pun start tanya pasal sijil tu semua.So aku pun keluarkanla file holder yang berisi sijil-sijil aku yang dah "tersusun rapi" ikut cara aku.Bila dia tengok susunan sebegitu rupa,apa lagi memang kena kat situla..dan2 je kena susun kat situ..haish..tengah-tengah membuat gerakan reformation dekat fail sijil tu,ada someone ni datang kat aku.....


"Aina!"

"Izyan!!"

Time tu Izyan dah habis dah sesi interview dia tu,so muka berseri-seri + relieve dia tu.Macam ada spotlight kat atas kepala dia tu.Haha..thank Allah,dengan datangnya Izyan ni dah kira macam ada supporter n motivator la sebelum melangkah ke interview tu *mood sebelum yan datang - dispoiled oleh mak sebab sijil-sijil tu

Yada...yada,dah daftar dan lepas tu semua calon tesl kena jawab satu soalan esei,soalannya adalah kalau anda diberi peluang untuk kembali ke masa lampau dan boleh ubah 1 hari,would you change it and why
Entah macam mana pulak time tu aku jawab aku tak akan ubah apa-apa (tipu je nih,,actually ada je yang aku nak ubah tapi macam personal sangat je so aku pun came out with that answer).Lepas tu,sesi berkenalan dengan groupmates..semua ok,friendly.Nice la having them as my groupmates.Tak lama lepas tu,sampaila turn kami untuk sesi interview..secara berkumpulan.(pheww..relieved jgak).

Interview tu berjalan dengan lancar and agak laid back,semua cooperate dan bersaing untuk bagi pendapat masing-masing.Sampaila kat satu soalan,

"What was your biggest conflict in your life?'

Soalan tu nampak macam soalan biasa je.iyalah just kata and state the reason.Tapi bagi certain,soalan tu agak susah jugak untuk dijawab.Salah seorang groupmate aku jawab yang konflik terbesar yang dia pernah alami adalah bila parents dia bercerai.Macam mana dia go through cakap-cakap orang sekeliling yang paranoid yang judge situasi dia dan family dia.Hampir-hampir menangis kot dia..

Sampai ke turn aku,aku kata major conflict yang dalam hidup aku setakat ni adalah time Form 5.Start dari awal tahun lepas lagi..,I was struggling to get just D for Add Math.Memanjang je fail sampaila pertengahan tahun 2011,Pak Yem a.k.a. cikgu favourite Izyan push aku betul-betul dalam subjek nih.Memang konflik betul time tu,time orang lain start sorang-sorang naik dorm sebab dah siap homework or nak tidur,aku still stay up kat study room sampi pukul 2,3 pagi just untuk siapkan homework Add Math.Sampaila study room kosong..(kadang-kadang emma teman aku)aku still buat Add Math.Kalau tak siap jugak,bangun awal pagi walaupun malam sebelumnya berjaga tahap saraf mengantuk macam dah putus kat otak.Tak lama lepas tu,markah Add Math aku naik sikit-sikit,walaupun tak banyak tapi tak de la teruk macam mula-mula dulu.Ada waktu aku dapat A untuk Math dan dia lempar macam tu je kertas aku sebab tak dapat A+.Itu jangan katala,dia keluar je kelas,tiba-tiba mata aku masuk taufan habuk.Dan trial SPM,aku tak berjaya dapat apa yang dah Pak Yem target..kenala aku dengan dia.Sampai warning kalau mana-mana student yang tak dapat gred paling cikai pun B+,dia tak akan mengaku murid tu dia yang ajar.Serious..pressure kott time tu..boleh pulak kata macam tu.Time tu aku sedih sebab orang yang aku respect cakap macam tu,tapi dia just nak yang terbaik untuk student dia kan..so I took that as a challenge..Alhamdulillah STF 0711 dapat 100% A dalam subjek Add Math.

So taraa,conflict solved..sebak kot time kata konflik Add Math tu (eceh..)

All in all,interview tu okla dan boleh tahanla.Just tawakal and waiting je sekarang.Aku tak mengharap sangat..(mungkin sebab tak nak frust)tapi kalau dapatla PILN tu,memang awesome and alhamdulillah.Haha

Habis je interview,mak aku pun ajak ke SOGO dan Jalan Masjid India,dengan alasan tak jumpa kain untuk baju raya lagi..hahaha.rasa penat berjalan lebih dari penat interview..haiyaa mak ni..










Reactions: 

 Holaa!!I've just cooked my very own version of yong tau foo this evening.Here are some 'irresistible' pics..haha
                                                                   


ainagb


Thanks to Khairi for the idea..,haha,actually ini projek sebab dah terlampau banyak sangat masa lapang sampai tak tau nak buat apa.So I came up with this dish and grabbed my cam for the food photoraphy.It may not be the best pics but I think these pics just nice(lol,masuk bakul,angkat sendiri).

Cara nak membuatnya sangat senang.Tak payah bukak mana-mana buku resipi.All we need is chicken soup..any soup will do too.(haha,tatau and tak sure)and different kinds of tofu,and leafy vegetables.Campur semua dan voila!

The night before,I've made this


First time try buat sambil mak tolong sikit.Boleh tahanla..tp next time nak try buat yang Meng Monera's version plak:)

Reactions: 

Right. Before I start this post, I'd just like to remind all you readers that these are just my honest thoughts. If you don't find it very likeable, I suggest you skip any of my blog entries (I'll add the tag #hikarinaito to each of my entries from now on). These are all experiences from my point of view; other people have different feelings and thoughts on the exact same events. I place importance on sharing exactly how I feel about things, and being honest and open about it. If brashness bothers you, then skip this.

And to those who wish to read on, thank you for your support. =) I appreciate that deeply.

Hey, Naito here. =) Or Mai, if you prefer to use my real name.
A heck of a lot of things have been going on in life lately (just graduated from National Service, Kem Sinaran Suria, Sungkai, Perak on the 17th of March), and I've only (almost) reached the point of rest this week. Hopefully.

A lot of my friends, both from my old school and from STF are already taking courses in university, while my parents and I sit at the long dining table downstairs, feverishly filling out scholarship applications and writing lengthy essays that might just save my life, the way sponsorships saved Katniss' life in The Hunger Games {it's a movie now, not for the faint-hearted mind you}. Seeeriously, we stayed up until 3.00 am on one occasion...

How's life? Basically I'm enjoying it, filling my time with The Elder Scrolls V: Skyrim and Dance Central 2 on my birthday-present Xbox 360. Helps keep me fit after training. =D

As for the National Service training itself, it was fuuun! I designed the flag for the coolest Company around (go Alpha Wolves! =D), and painted it with an awesome team of guys, and together we won the Kontrak Kita Janji as overall best company...

Then there was the Flying Fox, and the water activities (canoeing and rafting!), and the Kembara Halangan (roughly translated as Obstacle Adventure), and the performances, and the Indian Dance that I did on the finale night (yeees, I danced to an Indian song. On stage, okay?) and all those amazing people who made me laugh all the time. And the wonderful trainers, they're so willing to help and committed to their work that initially I got a little bit of culture shock. I mean, compared to the STF wardens (and some of the teachers too), these seasoned army retirees were waaaaaaaaay better at taking care of us. There was a time when I went crying (and I rarely ever do) to a teacher in the middle of the night, asking if I could sleep with her (dorm problems, you see), and instead of turning me away she said nothing, allowed me in, and opened a mattress for me next to her bed. She listened to me cry, and she listened to my story, and kept silent till the very end, after which she gave me advice to help me back on my feet. I'm not talking about those black-suited counselors and psychologists who give you oh-so-professional comments, I'm talking about people who really have a lot in common with you and years of experience, who are not afraid to sit in their pyjamas with their students(?) and laugh the whole night off until 3 in the morning, even though there's a huge camping event the next morning. And no, they didn't let me sleep with them for security and moral reasons, but they did impart me with a piece of advice that inspired me a lot:

"No, you can't sleep here. That would be breaking the law, and also running away from your problems. And if you do that, the problem will haunt you no matter where you go; the only way to end it is to face your problem and beat it like a champ."

And she was right. The remainder of the night I stayed up writing a letter straight from my heart (because I am NOT a vocal person...). The best part? All the hurt and the hate was gone, and I felt like I was complete somehow. I really, really did. There was no presumptions, no prejudice, no ill feelings towards my dorm mate. Thank you Cikgu Rokhaidah, you helped me through a turbulent time in my life and gave me inspiration to move on.

Another thing that happened to me in camp was a one-on-one with one of the male trainers there; he told me how he noticed that I wasn't very close to the girls, the Malays in general, and how I'd rather spend my time with non-Muslims, with guys, or with no one at all. Initially it bugged me; until I wrote it down, and realized that I didn't have a problem with it at all. What they are doing - forming groups, alienating others not of their race, clich├ęs, not even bothering to mix in with others, and oh, the endless gossip - they're doing what people expect of them. They're repeating high school. And usually they're a lot more close-minded than the non-Muslims. Why does it bother people that I, as a Muslim and as a Malay, am not ashamed/afraid to mix with others not of my race and religion?

Why do I do it? Here's my opinion; non-Malays rarely ever talk bad about their own people. They are united in a way that is on a whole different level than us. Even if they don't regard someone highly, they don't go around spreading rumors. They look out for each other. Non-Malays are also very supportive. No trash-talk, no discrimination, no prejudice. And National Service is probably the only time I'll be able to get exposure to other races before university. This happened to me; the Indian Dance in my particular camp is close to hip-hop in terms of speed and the moves as well as the song itself. The crew was initially all-Indian, since they were the only people interested and skilled enough to pull it off. During the closing ceremony the trainers made it compulsory for all performances to include members of all races, which was a challenge to them. They made their selection based on skill, and only that. No such thing as barring a person to join because of their being a different race, or because of personal issues, or things such as 'dengki' (to translate to English would mean envy/jealousy, but that's not the full meaning of the word) that so often influence the Malay society. How did I get in? I sneaked up on the main choreographer while he was bustin' some moves and copied him. They wanted me to join, and I didn't ask for anything.

The support they gave me was amazing. Even the ones not involved in the actual dancing helped me out with the moves I had trouble with, the energy the whole group had was really positive, and we even played a game or two, just goofing around, to let off some of the steam and the pressure that built up (hey, practicing for a whole song in basically 5 days, minus 2 for choreo is NOT easy). Even when there were problems and everyone got frustrated, there would always be someone to say, 'We can do this, it's not easy, but we can do this' and the whole team would get psyched up again, unlike in some teams I've been in where someone would say the same thing, and get a million death-glares from the other members. So thank you to my dancing team - Sasi, Raja, Priya, Acap, Nash, and all the rest! You guys are the best team I've ever worked with! You guys were so committed I thought we'd be doing a National-level competition =)

Aaanyway, back to the topic. So the trainer met me again a second time, and here's how it went:

"So, have you thought about what I said?"

"Yes, teacher. And you're right."

"How do you feel about that? Don't you feel like you're missing out on things?"

"No, sir. Not at all."

"And why's that?"

"Because I know that not all the Malays are like that. Because I know that wherever I walk, there's always someone who will say 'hi' to me, someone who wants to talk to me, someone to hear me talk. Because I don't need to change myself to conform to just a single group of people who might not have your back when you most need it. I've been in the situation where I thought a certain group was the best for me; by the time I realized what was going on and wanted to change, it was already too late. This is my chance to build relationships with people 'out of the box'.

"Sometimes I don't need to go to anyone, they literally come to me to have a chat. They respect me and I respect them, and they know that 'respect' doesn't mean you have to follow whatever the person says and accept everything they do. They are willing to respect me because they can see that I respect them. We don't have to be together all the time. But what matters most is that we'll be there when we're needed most, and that's why we're friends.

"The thing with this whole 'geng' thing is that they're limited to just a few people out of the 422 potential friends you could have. Nobody else bothers about them when they need help, and they don't bother to help anyone else. Nobody else knows them, or only knows them by name or by face, and that's it. And they can't see past their flaws, since they don't care about people's perception of them, and in time it only grows worse; you can never be sure that the person who's in the same group you're in is your actual friend or a person who's been spreading negative rumours about you behind your back. How could you, when you don't mix with others?

"Last of all, these people have, at the most, less than 10 friends; I have almost 422 at the same time."

My answer definitely caught him off-guard. Okay, so maybe it didn't go on as long as that and it wasn't that formal, but the essence of it is there (see why I prefer writing to speech? You tend not to leave out details when you write it down). He then told me that he saw me as a sort of 'Avril Lavigne' figure - completely comfortable doing my own thing and following my own head, but at the same time not the kind to make a fuss out of it. I'm not the 'follow-me' kind of person. If you want to come along, then that's good; but if you don't, that's totally fine.

He also said something that inspired me as well: "There is no wrong or right. It all depends on what you feel, deep inside your heart."

Which is also essentially the same thing Bosz told me in a letter she hand-wrote (in response to a letter I wrote her, about a month into the programme).

Haha, I think I was probably among the people who had the most drama in the NS life there. Being Penghuluwati doesn't help either. But if Cikgu Ang hadn't chosen me for that part, I'd never have mixed with all those people, and would probably never get the chance to do that for the rest of my life.
Involved myself a lot. Painted murals, did the logo and the flag for the Alpha Wolves, had my first real experience being a leader (and of such a big group), got disciplinary punishment the military way, broke people's perceptions that a 'normal' girl can't play guitar, had my first experience with guys since leaving Grade 6 (and they were a really great bunch), got picked as Wirawati Terbaik Keseluruhan under Kompeni Terbaik Keseluruhan (go Alpha! =P), and basically had a kick-ass time. {Well, the camping trip could have fared better if we didn't have to take down our tent mere minutes after spending 1 1/2 hours putting it up, but a real-life war won't save any late soldiers out of mercy, right?}

Phew. Now that was a loooong entry....

Actually, I felt a lot better in the camp than when I did at STF. Too much pressure, too much peer pressure, such high expectations, and nary a reward for doing your best. I always felt helplessly overshadowed there, and it didn't help that people put me down even further. Thanks a lot for drilling the self-confidence out of me, guys. If it hadn't been for the band and Bosz and a few good friends, I'd have quit long ago. Same goes to all you people who act nice in front of my face but don't bother to help me out when I need it the most. I know that you're a lot more comfortable spreading rumours about me than actually helping me fix the problem. Of course, you can't see past your own flaws, so I really shouldn't be too judgmental, right?

It was you guys who made the problem worse, because you left me nowhere else to turn to.

None of you even care to know how empty I really felt when I was around you guys, ever since the first year. Are those how good friends really act? Are you still playing your pretending games with each other? Pretending to care while leaving each other in the dark?

Are you still playing your flute?

Thank you guys, because you made me realize how important my few friends are. And how important it is to never associate yourself with just a set group, with no desire to extend your friendship outwards, to other people who, sometimes, go to sleep dreaming that tomorrow, they'll be able to feel appreciated.
Unity doesn't mean spending every last second of the time you have together. Unity means that you'll be there for each other because you really want to, no matter what, when you need each other's help. Everything in between pales in comparison to that rule.

Oh, yeah. And guys? I know you believe I ain't straight. Believe what you want; both God and I know who I am, and there's really no point in me trying to prove anything to anyone. So enough of the bad-mouthing already, if you haven't stopped yet.

Thank you guys, for helping me slowly rebuild my independence. I no longer need someone's nod to do something, or someone to follow me everywhere I go just to make sure I'm doing 'the right thing'. I can live on my own now.

Right. Before I end this post, I'd just like to remind all you readers (again) that these are just my honest thoughts. If you don't find it very likeable, I suggest you skip any of my blog entries (I'll add the tag #hikarinaito to each of my entries from now on). These are all experiences from my point of view; other people have different feelings and thoughts on the exact same events. I place importance on sharing exactly how I feel about things, and being honest and open about it. Again, if that bothers you, don't read this. Thank you for your support.

Reactions: 

    About Me

    My Photo
    IzmanaGB
    kick off your shoes and lepak wif us...the bloggers are Mai (Hikari Naito), Aina and Izyan...three person many stories one world....haha...camner??
    View my complete profile

    Followers