aku.kami.semua;-)

we share coz we care.....

Pages





Dulu time kecik-kecik,aku memang suka buat biodata tak rasmi ni kat mana-mana page kosong yang aku jumpa.Buku latihan sekolahla,diarila,buku notala..bla bla..Memang dari kecik dah mind set untuk jadi seorang doktor.Dan dekat part cita-cita tu aku memang akan letak "doktor".heh,aku memang obses nak jadi doktor..dulu.


21 MAC 2012

Tarikh result SPM 2011 keluar..tarikh yang ramai peramal-peramal tak bertauliah duk teka,agak.Tarikh yang bila mana result yang keluar tu akan jadi a major turning point dalam hidup seseorang pelajar.Hari yang aku memang dah totally heartless pasal result.Point aku datang sekolah just untuk ambik slip and tangkap gambar je,(haha..yela tu)

Dalam tengah kawan-kawan aku yang lain(mak aku pun) berdebar-debar nak tunggu result keluar,aku duk snap gambar.Sumpah,memang rasa kosong time tu.Apa nak jadi,jadila..and result pun keluar.Alhamdulillah subjek yang aku memang target A aku dapat A.Overall result : OK.Grandiloquents yang lain dah sebak campur gembira dapat keputusan masing-masing.Great.Aku senyum n teruskan aktiviti aku meng'snap' gambar.


7 MEI 2012

Result UPU keluar.Aku dapat course yang aku letak sebagai pilihan pertama masa mohon dulu.UIA.Hoho..bakal student UIA la aku nampaknya.Tapi..still tak dapat apa-apa scholarship or pinjaman.Macam mana ni..

Dan lepas tu permohonan pinjaman boleh ubah MARA keluar..

Pinjaman boleh ubah??Dah tak de scholar ke?hmm..apply je la..

UIA ni..UIA tu..ok.semua dah settle.Tinggal nak daftar je 3 hari bulan nanti.Beli tu beli ni,masuk group CFSIIUM dekat FB..research tu,research ni..memang dah semangat UIA la.Nak-nak pulak dah terlampau boring kat rumah,tak buat apa-apa.Dah rindu nak bukak buku balik..


1 JUN 2012

                                                        TAHNIAH!!
                                         PERMOHONAN ANDA BERJAYA

Itu yang keluar bila aku check status permohonan kat website MARA...

Alamak..mana satu nak pergi ni??UIA=doc,MARA=lecturer/cikgu.Hmm..dua-dua ada saham dunia akhirat.Mana satu nak pergi??

Aku ada masa yang singkat je untuk decide nak pilih mana.

At the end,I chose MARA..

Hopefully apa yang aku dah decide ni memang betulla untuk aku.Aku tak strong subjek sciences walaupun aku science stream student sejak Form 1.So art-based course yang aku dapat dari MARA ni memang sesuailah untuk aku.Dan bila aku dah decide nak pergi MARA,memang aku takkan bergelar student UIA la,dan tak bergelar doktor yang aku dah memang obses time aku kecik.

Bila kawan-kawan aku yang lain dah masuk u and tanya aku pergi mana..Soalan typical,u mana course mana.Aku jawab jela "KMS.Tesl"

Tapi aku rasa Izyan lagi sadis kot experience dia..

"Masuk mana nanti"
"INTEC"
"Ouu,ambik chemical engineering ya?"

*krik2

"Tak,Tindikan French"

Izyan pernah cakap kat aku bila dia mention yang dia study kat Intec,mesti orang-orang yang bertanya tu akan respond nama-nama course yang gempak-gempak macam medic.eng,sc aktuari yada yada...sedangkan dia hanya ambik French kat sana.Padahal result si Izyan ni boleh je kalau dia nak apply course yang gempak-gempak tu.Inferior to another science students?maybe

Aku ingat lagi dulu kat sekolah..

Masa: Kelas ....
Lokasi: 5 JOVIAL

"Fadha,awak nak ambik apa kat U nanti?"..dan Fadha pun jawab Komunikasi Massa.
"Ha,Aina!Awak pulak?" tu dia dah seru-seru nama."Psikologi,cikgu"
"Psikologi??ouu you all ni semua science students,kenapa nak ambil bidang-bidang picisan macam tu..

Picisan cikgu?hmmmm...

Aku  rasa tak salah pun kalau science students nak further study ke bidang sastera.vice versa,,kalau nak study dan berjaya maintain score,tak ke rasa ohsem.hahaha

Apa-apa pun,semangat UIA aku dah beralih ke KMS!yeah,a level,here I come!



Half the time,when you feel scared,
The monster is actually just in your head
Not under your bed
Neither in the closet
If you can conquer your inner demons
You're already halfway pursuing your destiny's diamonds
[@] Hlovatesays

Reactions: 

Assalamualaikum!!!!! Yan's homey!!!! Walawey *hukhuk, x der motip XP*
Orite okay, dah lame gler org x bukak port kt sini, coz Aina dh slalu share citer beliau...
Firstly, I just came home from UTM...KL.... Why?????? *sad intonation*

Okay2. before I jump into the saddest part of this entry, I just wanna say

UTM IS SO AWESOME X3

Cerita bermula begini......

Like around in the middle of May, i got tawaran kemasukan ke Universiti Teknologi Malaysia Kampus Kuala Lumpur. Nampak jer title i was like....YEAYYYY!!!!!!.... Kursus Diploma Pengurusan Harta Tanah. Pilihan pertama seyh!!! My heart trembling like racing car *over*
Seriously, org memang nak gler masuk UTM, since i was a schoolgirl...

So, preparation was made. Mentally and physically of coarse. Teruja beb!! Haha, yang lawak tuh bile dah excited bebenar, I forgot to read about the attire for hari pendaftaran. 27th May 2012. Huhu, giler malu...dengan confident pakai jeans and kemeja...kononnyer nk nmpak smart but then...ececeyh....i saw the girls were wearing BAJU KURUNG!!!!! Seb baek dh prepare baju kurung hanged bebanyak dlm kereta...so, I buat magic lah.. okay, enough cerita yang agak memalukan ini ... ade detail but x nak citer....

Kiter skip the part saying BYE2 to Pa& Ma :)

First day, I was located at Kolej Kediaman Siswa Semarak. Awesome, dekat ngan kampus. Romemates...the glamorous NANI and gorgeous ZAHRAH. Kitorang memang kamcing kot. Awal2 tu jer yg shy2 cat. Few days later....voila!!!

Like entering school, sure2 ade orentation rite? Here, we called it Minggu Transformasi Mahasiswa. Amacam? Dengar ade gelabah? Haha, jadi transformer lah ak...x jadi dak sekolah lagi. Program ni berjalan selama 2 minggu and dibimbing oleh kakak2 and abang2 yang cun lagi awesome lah!! Hihi. 

Lot of activities, knowing so much new friends and learn so many new things throughout all those two weeks memang mencabar. Pengalaman seperti menjadi junior kat sekolah mengimbau kembali but x sehebat kehidupan di U. Alhamdulillah, x der masalah lah yg berlaku. everything were fun and enjoying. 

Kursus ape aku ambik??? Okay, Diploma Pengurusan Harta Tanah..DDPF :)  In my class, memang di- dominated by womans. Seyesly, perempuan 27, laki2...10 org jer??? Not saying that i was perli-ing or anything yang mengguriskan hati....just my thought. Mungkin the 10 will show their intelligent like there are 100 of them...insyaallah...yang penting guys must lead the lady okay? Chaiyok kengkawan!!!

Selain taklimat dan ceramah yang awesome sepanjang MTM nih, we were given a chance to watch PM rasmikan bangunan MJIIT yg gah lagi besar everytime aku bukak pintu sure nampak. Seronok lah gak...ader org dpt masuk TV...*no harm* 

Owh yer, first week gak ak dh melawat Jalan TAR *Nani's fav spot* . Pergghh, memang pokai lah ak dok situ, seb baek dah simpan siap2 duit..bwk pi sane just RM 50 jer. Terbaek lah kain2 tudung n segala bagai yg boleh dibeli. Murah seyh!!! Dok maen tangkap2 gambar jer yg ak pilih sbb jimat lagi free. pastu bluetooth jer..huhu...

Okay, rite in the second week...I got a text from my bezfriend...Aina...

"Yan!!! Congratz!!! Ko dpt MARA!!! 1/7 daftar!!!!"

Terbangak sudah ketika itu. X silap, waktu dpt text tu org just habis taklimat kat Dewan Besar.....My head spinning like gasing you know. it's a tough situation. I love both of them , but i don't know that i gonna choose between both. So i called my parents, to give me time to think.  Ak cter ngn roomates ak. time ni lagi susah. I could hardly see their face nor their eyes. So touching maa~
Lepas pikir dan pikir sampai demam... i chose to end my UTM and take MARA. Orang cakap, rezeki jangan ditolak. But then, i'm not leaving with empty hands. Ak habiskan gak MTM yang awesome nih. Seyezly, makin MTM nak habieh, makin ak rase sedih. Especially time meeting with PEHARTA, when i was chosen by Donald...huhu....to become the penolong..ayoh....mau tangkap leleh air mata seyh. But ak buat cool lagi macho *ceyh :P* ak try buat yang terbaik lah untuk budak2 DDPF batch ak before kaki ini melangkah pergi...enjoy lah gak become a somebody. Rase diappriciate *perasan* . 

Sepanjang dok UTM, ak rase aura ak cam laen jer. Huhu. I was fully spirited and excited nk buat ape2. Just part yang kene pegi dpan join Super Spontan je ak x excited sgt walaupun dh diberikan galakan oleh kengkawan sebab tu final day aku. Tapi x join gak, suke gelakkan orang jer. Sob2.Contoh aura excited ak ialah, talking kt mic...ckp psl masalah PTPTN...cuak habis. Then introducekan diri kat library...memang terbaik. Ak jarang diberi peluang untuk menceritakan pengalaman hidup depan orang ramai..tapi bile dah kasi chance..huhu. macam mirmo zibang ak gerak2. huhu

Kesimpulannyer... UTM memang AWESOME!!!! Thanks for giving me an opportunity to at least become a student there. Insyaallah, Yan x akan melupakan segala tunjuk ajar yang telah diberikan sepanjang di sana and make everyone proud. I love UTM...even dah jauh org pergi nanti, i sure that i always remember where i start it first.


Roomates yang awesome!! Zahrah, Yan, Nani


final nite with frenx in KSJ.. Che ah, Yan, Zahrah, Aida, Syaza, Jia


Abg Abu, pres PEHARTA..yg cool :)

So, a big thanks to of coz.... Allah, sebab menentukan berjalanan hidup hambaNya, moi parents lsebab bagi p UTM for the first place...if not x dpt peluang nih...UTM SPACE...KL..,, KREW members of MTM, jangan terase org letak gambar Abg Abu jer....but seyesly byk sgt gambar yang nak kene letak....jangan marah :) my friends, Nani, Zahrah, Jia, Syaza, Aida, Che Ah, Mc Ya...Ida...and so many more lah yg ak slalu hangout or bagi sengih pepagi bute everytime passed by...kire kawan lah tu. Mak Cik burger depan Selera Semarak...thanks layan kerenah kitorang yang selalu beli burger bebanyak..huhu...lagi????? Insyaallah, we'll meet again. UTM ngn INTEC x jauh kowt :D

Reactions: 

Boleh dikatakan hampir setiap hari jugakla aku check website eduloan mara,sama ada dah boleh log in untuk tengok surat tawaran penuh dari MARA tu ke tak..,dan setiap kali jugakla bila dah klik ke page tu,masih tak dapat-dapat jugak surat tu..




  So,dalam menunggu MARA,aku buat research tentang course yang aku bakal ambil kat KMS nanti,(eceh,,research gitu)

Kalau nak tengok secara overviewnya dari website KMS memang tak banyak sangat info bagi bakal Teslians untuk refer,just subjek-subjek yang akan diambil dan FAQ pasal keseluruhan course Tesl di KMS.So ada beberapa cara untuk tau dan buat mental preparation serba sedikit sebelum menjejakkan kaki ke KMS;

1)Call office KMS
2)Call/jumpa/im/twit pensyarah-pensyarah yang berkaitan dengan subjek-subjek dalam course Tesl.
3)Crash KMS and bercamping kat sana dalam 3 hari 2 malam(abaikan guard)
4)Random research on Google about Tesl
5)Blogwalking ke blog-blog yang memang diakui blogger-bloggernya adalah Teslians under MARA(ini bukan racist ya,hehe)

Out of 5 ideas 'kerepek' yang aku terfikir,yang nombor 4 tu aku dah buat tapi resultnya still samala.Tak banyak sangat yang dapat aku faham tentang Tesl so aku pun memulakan aktiviti blogwalking tu..dan hasilnya memang ohsem.Memang aku dapat apa yang aku nak tau tentang A-level Tesl di KMS.


1)bawangmerahsquared.blogspot.com
-Blog ni memang best nak dibaca.Sangat membantu,banyak info,.shows me what reality is when taking up Tesl

2)Milly's
-Ada banyak information yang boleh dijadikan rujukan,tauladan,peringatan,pengajaran..yada,yada tentang A-level Tesl

3)Nota Kehidupan
-Pandangan someone tentang someone(???!)haha,bagus..tak rugi pun kalau baca.a REAL REMINDER for us.

Ni antara blog-blog yang aku dapat tau..kalau ada,insyaAllah aku update,untuk peringatan dan rujukan diri sendiri dan kepada sesiapa yang sudi singgah kat blog nih :)



Pic yang keluar kat google image bila aku search pasal A-level,tak tau apa kena mengena dengan course ni.
*agaknya lepas kena psycho kat kms,jadi camni kot.kihkih.>.<
















Reactions: 

    About Me

    My Photo
    IzmanaGB
    kick off your shoes and lepak wif us...the bloggers are Mai (Hikari Naito), Aina and Izyan...three person many stories one world....haha...camner??
    View my complete profile

    Followers