aku.kami.semua;-)

we share coz we care.....

Pages

assalamualaikum!!!!

Okay2...yan punyer turn lak...*cish, Aina dh bgtau lak psal interbiew mara (buat2 buat muka)* Alhamdulillah, genap lah sudah 100 hari menganggur di rumah *kuar background lagu "AKU PENGANGGUR-SUDIRMAN"* :P
Haha, merapu sudah intro...

Okay, so far after SPM kuar...well mostly student lepasan SPM akan kelam kabut ...kalau x ready....nak pikir pasal future rite? Such as nak continue study kat mane...scholarship ape....sometimes...nak kerja terus pown ade...so, bersyukur sapa2 yg masih bernasib baik kerana dapat melanjutkan pelajaran tanpa perlu mengharungi pelbagai arus rintangan. Of coz...yang berjaya Yan nak ckp congratz and teruskan usaha mencapai impian :) Bagi yang kurang rezeki..*tak deserve cakap anda tidak berjaya kerana setiap yang berlaku ada HIKMAHNYA* teruskan langkah anda mencari jalan yang bakal mengindahkan kehidupan yang bakal mendatang.

So, what's up with the entry yo?!!!! 

Act, I want to share a piece of my thought today..(meaning in this entry lahhh). Being raised and well educated *ayat essay scholarship :P* in a boarding school made me fell so small after i came out to face the real world. kenapa?!!!! X ckup ker ape yg cikgu kasi??? nope, that's not the question...
Berhadapan dengan persekitaran yang sama setiap hari, berjumpa dengan orang yang sama dan sumtimes, mengikuti jadual yang almost sama menyebabkan Yan rasa hidup ketika itu amat mudah kerana semuanya tersedia di depan mata, and of coz hanya perlu meng-push diri sendiri untuk ikut kehidupan tersebut atau tidak. Jadi, pilihan ketika itu ialah

NAK / TAK NAK

Memang betul, pun. Ketika di asrama, mengikuti aktiviti di surau. Dalam hati, nak atau tidak. Escape prep, nak atau tidak. Practise...okay, mungkin tiada pilihan, but still sendiri2??? nak atau taknak.Menyedari hakikat ini, kadangkala akan terikut habit 'NAK SAENG' dengan kawan -kawan kita sendiri kerana kita yakin, tak seronok untuk melakukan perkara seorang diri ketika itu. Thus, by doing this, we might not realised that not all of us can stand on our own feet..(no offence juz a piece of thought)
Tatkala melangkah ke dunia sebenar, now everything is decided on our own. Well, of coz still depends on discussion with family and frenz, but after all...kita still akan buat dengan cara kita sendiri. Frenz are still around us but when it comes to facing the future like picking up jobs, going for interviews etc...everything is me, myself and i. 
Everyone is looking forward for their own life now. Kawan boleh jadi lawan tanpa kita sedari. Contohnya, opportunity untuk mendapatkan sponsorship mahupun universiti yang terbaik. Sebaik manapun kita dengan rakan kita, still, the greatest one will survive. X faham? Maksudnya di sini, walaupun kita mempunyai sahabat yang baik dengan kita, apabila berhadapan dengan peluang yang menawarkan tempat yang terhad, hanya orang yang cepat dan kuat sahaja yang akan dapat dan kita tak semestinya boleh selalu membandingkan diri kita dengan rakan kita. Hal ini kerana Kita adalah kita. setiap insan itu UNIK dari segi kelebihan mahupun kekurangan. Tak salah untuk bersaeng dan tak salah juga sekiranya kita memilih cara yang lain untuk bersaeng mahupun ia tidak akan seperti yang dijangka sekiranya itulah kemampuan yang kita ada. But again, fikir sedalam-dalamnya sebelum melakukan sesuatu tindakan okay?

Okay, about my future, Yan memilih untuk lari dari bidang sains mahupun berasal dari sekolah yang 100% sains tulen. Berkaitan dengan entry, I am not choosing this way because i am a coward, but i am just thinking that this is where my self belong and what i can do to achieve my success. Some said, "weyh, ko x rasa rugi ker? membazir jer ko blaja susah2, then ko nak amek kursus laen.."

Act, tak rugi pun. Kan Allah dah kata, ILMU ITU BOLEH DI DALAMI HINGGA KE LIANG LAHAD, so why not i learn something new?
Yes, i took language and management. not all my freinds are taking this as many of them are taking their path doing professional proffession...hey, mine also professionals :) (No offenced)
Another thing, don't under estimated things. yeah, this is the most important. Sometimes, kita x sedar yang kita selalu memandang rendah sesuatu perkara mahupun orang, tapi tanpa kita sedari, perkara tersebut di luar jangkaan kita.

KITA BERHAK MEMILIH TINDAKAN TETAPI KITA TIDAK BERHAK MEMILIH AKIBAT
*antara pesanan ibu yang akan ingat sampai bila2. THX :)*

 Berbalik pada tajuk entry, kesimpulannya everything is in our hand. Nak buat keputusan apa2 pun walaupun dengan discussion dari pelbagai pihak, yang akan menghadapinya juga adalah DIRI KITA SENDIRI kerana yangakan menghadapi adalah kita dan ALLAH yang akan menguruskan yang selebihnya :) Insyaallah

p/s: tolong doakan Yan dalam dilema nak pergi France untuk menjadi guru atau local untuk property management.

Reactions: 

Wokeyy..so last morning off I went to MARA office for the PILN interview.Aku sampai awal..dalam pukul 10 pagi (bersama mak terchenta) dan lepas tu kami pun dudukla kat tempat menunggu yang disediakan.Dalam duk tengah tengok orang lain daftar,mak aku pun start tanya pasal sijil tu semua.So aku pun keluarkanla file holder yang berisi sijil-sijil aku yang dah "tersusun rapi" ikut cara aku.Bila dia tengok susunan sebegitu rupa,apa lagi memang kena kat situla..dan2 je kena susun kat situ..haish..tengah-tengah membuat gerakan reformation dekat fail sijil tu,ada someone ni datang kat aku.....


"Aina!"

"Izyan!!"

Time tu Izyan dah habis dah sesi interview dia tu,so muka berseri-seri + relieve dia tu.Macam ada spotlight kat atas kepala dia tu.Haha..thank Allah,dengan datangnya Izyan ni dah kira macam ada supporter n motivator la sebelum melangkah ke interview tu *mood sebelum yan datang - dispoiled oleh mak sebab sijil-sijil tu

Yada...yada,dah daftar dan lepas tu semua calon tesl kena jawab satu soalan esei,soalannya adalah kalau anda diberi peluang untuk kembali ke masa lampau dan boleh ubah 1 hari,would you change it and why
Entah macam mana pulak time tu aku jawab aku tak akan ubah apa-apa (tipu je nih,,actually ada je yang aku nak ubah tapi macam personal sangat je so aku pun came out with that answer).Lepas tu,sesi berkenalan dengan groupmates..semua ok,friendly.Nice la having them as my groupmates.Tak lama lepas tu,sampaila turn kami untuk sesi interview..secara berkumpulan.(pheww..relieved jgak).

Interview tu berjalan dengan lancar and agak laid back,semua cooperate dan bersaing untuk bagi pendapat masing-masing.Sampaila kat satu soalan,

"What was your biggest conflict in your life?'

Soalan tu nampak macam soalan biasa je.iyalah just kata and state the reason.Tapi bagi certain,soalan tu agak susah jugak untuk dijawab.Salah seorang groupmate aku jawab yang konflik terbesar yang dia pernah alami adalah bila parents dia bercerai.Macam mana dia go through cakap-cakap orang sekeliling yang paranoid yang judge situasi dia dan family dia.Hampir-hampir menangis kot dia..

Sampai ke turn aku,aku kata major conflict yang dalam hidup aku setakat ni adalah time Form 5.Start dari awal tahun lepas lagi..,I was struggling to get just D for Add Math.Memanjang je fail sampaila pertengahan tahun 2011,Pak Yem a.k.a. cikgu favourite Izyan push aku betul-betul dalam subjek nih.Memang konflik betul time tu,time orang lain start sorang-sorang naik dorm sebab dah siap homework or nak tidur,aku still stay up kat study room sampi pukul 2,3 pagi just untuk siapkan homework Add Math.Sampaila study room kosong..(kadang-kadang emma teman aku)aku still buat Add Math.Kalau tak siap jugak,bangun awal pagi walaupun malam sebelumnya berjaga tahap saraf mengantuk macam dah putus kat otak.Tak lama lepas tu,markah Add Math aku naik sikit-sikit,walaupun tak banyak tapi tak de la teruk macam mula-mula dulu.Ada waktu aku dapat A untuk Math dan dia lempar macam tu je kertas aku sebab tak dapat A+.Itu jangan katala,dia keluar je kelas,tiba-tiba mata aku masuk taufan habuk.Dan trial SPM,aku tak berjaya dapat apa yang dah Pak Yem target..kenala aku dengan dia.Sampai warning kalau mana-mana student yang tak dapat gred paling cikai pun B+,dia tak akan mengaku murid tu dia yang ajar.Serious..pressure kott time tu..boleh pulak kata macam tu.Time tu aku sedih sebab orang yang aku respect cakap macam tu,tapi dia just nak yang terbaik untuk student dia kan..so I took that as a challenge..Alhamdulillah STF 0711 dapat 100% A dalam subjek Add Math.

So taraa,conflict solved..sebak kot time kata konflik Add Math tu (eceh..)

All in all,interview tu okla dan boleh tahanla.Just tawakal and waiting je sekarang.Aku tak mengharap sangat..(mungkin sebab tak nak frust)tapi kalau dapatla PILN tu,memang awesome and alhamdulillah.Haha

Habis je interview,mak aku pun ajak ke SOGO dan Jalan Masjid India,dengan alasan tak jumpa kain untuk baju raya lagi..hahaha.rasa penat berjalan lebih dari penat interview..haiyaa mak ni..










Reactions: 

 Holaa!!I've just cooked my very own version of yong tau foo this evening.Here are some 'irresistible' pics..haha
                                                                   


ainagb


Thanks to Khairi for the idea..,haha,actually ini projek sebab dah terlampau banyak sangat masa lapang sampai tak tau nak buat apa.So I came up with this dish and grabbed my cam for the food photoraphy.It may not be the best pics but I think these pics just nice(lol,masuk bakul,angkat sendiri).

Cara nak membuatnya sangat senang.Tak payah bukak mana-mana buku resipi.All we need is chicken soup..any soup will do too.(haha,tatau and tak sure)and different kinds of tofu,and leafy vegetables.Campur semua dan voila!

The night before,I've made this


First time try buat sambil mak tolong sikit.Boleh tahanla..tp next time nak try buat yang Meng Monera's version plak:)

Reactions: 

    About Me

    My Photo
    IzmanaGB
    kick off your shoes and lepak wif us...the bloggers are Mai (Hikari Naito), Aina and Izyan...three person many stories one world....haha...camner??
    View my complete profile

    Followers