aku.kami.semua;-)

we share coz we care.....

Pages

assalamualaikum!!!!

Okay2...yan punyer turn lak...*cish, Aina dh bgtau lak psal interbiew mara (buat2 buat muka)* Alhamdulillah, genap lah sudah 100 hari menganggur di rumah *kuar background lagu "AKU PENGANGGUR-SUDIRMAN"* :P
Haha, merapu sudah intro...

Okay, so far after SPM kuar...well mostly student lepasan SPM akan kelam kabut ...kalau x ready....nak pikir pasal future rite? Such as nak continue study kat mane...scholarship ape....sometimes...nak kerja terus pown ade...so, bersyukur sapa2 yg masih bernasib baik kerana dapat melanjutkan pelajaran tanpa perlu mengharungi pelbagai arus rintangan. Of coz...yang berjaya Yan nak ckp congratz and teruskan usaha mencapai impian :) Bagi yang kurang rezeki..*tak deserve cakap anda tidak berjaya kerana setiap yang berlaku ada HIKMAHNYA* teruskan langkah anda mencari jalan yang bakal mengindahkan kehidupan yang bakal mendatang.

So, what's up with the entry yo?!!!! 

Act, I want to share a piece of my thought today..(meaning in this entry lahhh). Being raised and well educated *ayat essay scholarship :P* in a boarding school made me fell so small after i came out to face the real world. kenapa?!!!! X ckup ker ape yg cikgu kasi??? nope, that's not the question...
Berhadapan dengan persekitaran yang sama setiap hari, berjumpa dengan orang yang sama dan sumtimes, mengikuti jadual yang almost sama menyebabkan Yan rasa hidup ketika itu amat mudah kerana semuanya tersedia di depan mata, and of coz hanya perlu meng-push diri sendiri untuk ikut kehidupan tersebut atau tidak. Jadi, pilihan ketika itu ialah

NAK / TAK NAK

Memang betul, pun. Ketika di asrama, mengikuti aktiviti di surau. Dalam hati, nak atau tidak. Escape prep, nak atau tidak. Practise...okay, mungkin tiada pilihan, but still sendiri2??? nak atau taknak.Menyedari hakikat ini, kadangkala akan terikut habit 'NAK SAENG' dengan kawan -kawan kita sendiri kerana kita yakin, tak seronok untuk melakukan perkara seorang diri ketika itu. Thus, by doing this, we might not realised that not all of us can stand on our own feet..(no offence juz a piece of thought)
Tatkala melangkah ke dunia sebenar, now everything is decided on our own. Well, of coz still depends on discussion with family and frenz, but after all...kita still akan buat dengan cara kita sendiri. Frenz are still around us but when it comes to facing the future like picking up jobs, going for interviews etc...everything is me, myself and i. 
Everyone is looking forward for their own life now. Kawan boleh jadi lawan tanpa kita sedari. Contohnya, opportunity untuk mendapatkan sponsorship mahupun universiti yang terbaik. Sebaik manapun kita dengan rakan kita, still, the greatest one will survive. X faham? Maksudnya di sini, walaupun kita mempunyai sahabat yang baik dengan kita, apabila berhadapan dengan peluang yang menawarkan tempat yang terhad, hanya orang yang cepat dan kuat sahaja yang akan dapat dan kita tak semestinya boleh selalu membandingkan diri kita dengan rakan kita. Hal ini kerana Kita adalah kita. setiap insan itu UNIK dari segi kelebihan mahupun kekurangan. Tak salah untuk bersaeng dan tak salah juga sekiranya kita memilih cara yang lain untuk bersaeng mahupun ia tidak akan seperti yang dijangka sekiranya itulah kemampuan yang kita ada. But again, fikir sedalam-dalamnya sebelum melakukan sesuatu tindakan okay?

Okay, about my future, Yan memilih untuk lari dari bidang sains mahupun berasal dari sekolah yang 100% sains tulen. Berkaitan dengan entry, I am not choosing this way because i am a coward, but i am just thinking that this is where my self belong and what i can do to achieve my success. Some said, "weyh, ko x rasa rugi ker? membazir jer ko blaja susah2, then ko nak amek kursus laen.."

Act, tak rugi pun. Kan Allah dah kata, ILMU ITU BOLEH DI DALAMI HINGGA KE LIANG LAHAD, so why not i learn something new?
Yes, i took language and management. not all my freinds are taking this as many of them are taking their path doing professional proffession...hey, mine also professionals :) (No offenced)
Another thing, don't under estimated things. yeah, this is the most important. Sometimes, kita x sedar yang kita selalu memandang rendah sesuatu perkara mahupun orang, tapi tanpa kita sedari, perkara tersebut di luar jangkaan kita.

KITA BERHAK MEMILIH TINDAKAN TETAPI KITA TIDAK BERHAK MEMILIH AKIBAT
*antara pesanan ibu yang akan ingat sampai bila2. THX :)*

 Berbalik pada tajuk entry, kesimpulannya everything is in our hand. Nak buat keputusan apa2 pun walaupun dengan discussion dari pelbagai pihak, yang akan menghadapinya juga adalah DIRI KITA SENDIRI kerana yangakan menghadapi adalah kita dan ALLAH yang akan menguruskan yang selebihnya :) Insyaallah

p/s: tolong doakan Yan dalam dilema nak pergi France untuk menjadi guru atau local untuk property management.

Reactions: 

1 Response so far.

  1. france!!!

Post a Comment

    About Me

    My Photo
    IzmanaGB
    kick off your shoes and lepak wif us...the bloggers are Mai (Hikari Naito), Aina and Izyan...three person many stories one world....haha...camner??
    View my complete profile

    Followers